Saturday, December 31, 2016

Syahadat Sempurna (The True Shahadah) - Ust Ir. Felix Siauw (Termasuk QA)


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Inilah Alasan Ust Felix Siauw Keluar Dari Agama Katolik


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

3 PEMUDA MENYERANG DR ZAKIR NAIK Mengapa Islam membolehkan Sembelih hewa...


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

KISAH PERJUANGAN CINTA USTADZ FELIX SIAUW Sangat Mengharukan & Penuh Pen...


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Friday, December 30, 2016

MANTAP, Reaksi Ustadz Felix Siauw Atas Hinaan Ahok Terhadap Al-Quran


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Ust Felix Siauw - Cara Memantaskan Diri


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Ceramah Islam: Cara MOve On dari Pacaran - Ust Felix Siauw


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

part4 PENGAKUAN Ustadz FELIX SIAUW ternyata pernah PACARAN


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Part8 FELIX SIAUW Khitbah dulu atau Taaruf dulu ??


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Konsep Rezeki yang Mungkin Belum Kita Ketahui


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Setelah Menonton Ini Anda Akan Takut Berbuat Dosa


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

5 Ciri Orang Sombong


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

8 Pintu Surga Terbuka Bagi yang Melakukan Ini


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Mau Shalatmu Khusyuk! Tonton Video Ini - Ustadz Khalid Basalamah


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِي

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Ceramah Singkat: Untukmu Penggemar Video Porno - Ustadz Ahmad Zainuddin,...


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

SENGIT..!! Dr. Zakir Naik Dengan Wanita Kristen Keras Kepala


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Japanese Are Converting To Islam in Crowds! Very Emotional - Dr.Zakir


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Japanese Are Converting To Islam in Crowds! Very Emotional - Dr.Zakir

Wednesday, December 28, 2016

Baik Buruk Menikah Tanpa Pacaran Vs Dengan Pacaran Ustadz Felix Siauw


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

ALASAN FELIX SIAUW MASUK ISLAM: NON ISLAM LEBIH BAIK TIDAK TONTON


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Sunday, December 25, 2016

Bila

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Thursday, December 22, 2016

3376 3 Geometric Correction using QGIS



What is Biomass?



Renewable energies: the return of biomass


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Thursday, December 15, 2016

What Is Silviculture?


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Forest monitoring to help curb effects of climate change: Could new tech...


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Introduction to Plant Biomass Measurements on Rangelands


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Carbon research on restoration mangrove


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Drones Poised to Elevate Agricultural Efficiency



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

The promise of Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) and applications on the g...


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Tuesday, December 13, 2016

Aerial Photography Tips


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Monday, December 12, 2016

RFTC: DJI Phantom 2 Vision Unboxing, Setup, Flight Testing and Aerial Vi...



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Exploring mangroves by dinghy and drone



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Into the Mangrove Forest | UnderH2O | PBS Digital Studios



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Inside the Mangrove Forest


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Impacts of floating urban development on water quality and ecology (The...


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Coastal Shore Aerial UAV Monitoring for Environmental and Engineering Pr...



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Drone types for forestry and conservation


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

UAV for Forestry

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Saturday, November 26, 2016

Taught

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

 (: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Endangered species

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Wednesday, October 19, 2016

Lidar 3D Scanner



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

LiDAR Processing in Global Mapper 15



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Phoenix Aerial UAV LiDAR - V2


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


NASA | Intro to LIDAR - 2D Version


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


The magic of lidar 3d mapping



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Point Cloud (LIDAR) Processing Demonstration



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Dr. Nicholas Coops: Introduction to LiDAR Technology



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

LiDAR - Introduction to Light Detection and Ranging



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

What is LiDAR?


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Basics of Using LiDAR Data, Lecture 1



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Forest Applications of LiDar



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

LiDAR processing with LAStools in the Canary islands


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl




Special lecture on LasTool by Martin

How to Develop a Good Research Topic


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


What is Research?



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Housewife vs Queen

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Monday, October 17, 2016

Penaklukan Konstantinopal 1453H


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Friday, October 7, 2016

Missing someone

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Pick A Boss

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Thursday, September 29, 2016

3D animation of TLS biomass measurements in Rushworth, Australia


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم (: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Wednesday, September 21, 2016

Heliza Helmi & Hazwani Helmi - Jom Selawat [Official Music Video]


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Saturday, September 3, 2016

Beautiful Lie vs Painful Truth

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Tuesday, August 9, 2016

Najwa Latif - AdaMu | Official Music Video

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Monday, August 1, 2016

Tapak Ramsar habitat flora, fauna

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

 (: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Tapak Ramsar habitat flora, fauna

Tapak Ramsar Johor: Konvensyen Ramsar

Tapak Ramsar Johor: Konvensyen Ramsar: Apakah nama rasmi Konvensyen? Konvensyen Tentang Tanah Lembap Yang Berkepentingan Antarabangsa terutamanya sebagai  habitat unggas air ...

Wednesday, June 1, 2016

OST - FILEM MUNAFIK "KALAH DALAM MENANG" MAWI & SYAMSUL YUSOF


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Monday, May 30, 2016

Najwa Latif - Satu Hari Nanti (Official Music Video)

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Tuesday, May 17, 2016

Khilafah

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl




rindu...Khilafah... :'(

Saturday, April 23, 2016

Sultan Muhammad Al-Fateh Penakluk Konstantinople



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Tuesday, April 19, 2016

How to use color correction in ERDAS IMAGINE Mosaic Pro


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Mosaic of Toposheet using Histogram Matching

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Tuesday, March 22, 2016

Kenapa Kita Diciptakan Menjadi Manusia? | Dr. Zakir Naik


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Saturday, March 19, 2016

A Brief Introduction for New Users of MapInfo Professional


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Monday, March 14, 2016

Creating Map layouts in QGIS

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Ada seorang

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Saturday, March 12, 2016

Not all people can understand

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl



Saturday, February 6, 2016

Tanda Kerendahan Hati & Keikhlasan Diri..

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl




Sayang & Solat

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


inshaa Allah.. 

Never Blame Anyone...

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Monday, January 25, 2016

Digitizing Map Data — QGIS Tutorials and Tips

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Digitizing Map Data — QGIS Tutorials and Tips


Saturday, January 23, 2016

10 Most Common Rookie Presentation Mistakes

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


Top Prezi Tips: Part 1


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Tuesday, January 5, 2016

Kisah Benar Ustaz Haron Din Mimpi Bertemu Nabi

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl



sebak rasa.. +___+

Different Places but under same Moon and Stars..

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

ok,baru perasan ade draft berkurun aku tak post2 lagi..hahaha..terbengkalai sbb xhabis citer gamaknya, tu yg xpost2..aku pun lupe nk nengok dah draft ni lps tu..huhu lamenye..tp aku post jgak sbb aku tgk mcm da panjang sgt je story nye..hehe. alhamdulillah it's full with sweet memories, best moments to remember.. :) #forme

[Jun 2013]

"walau kita jauh, di tempat yang berbeza....tp kita tetap melihat bulan bintang yang sama kan..... ;) "

subhanallah...betapa kerdilnya kita...dan betapa besarnya Allah...dan segala ciptaanNya...
syukur alhamdulillah3.....masih diberikan umur dan ruang utk bernafas di muka bumiNya ini..waktu semakin singkat...moga amal dan umur yang berbaki lebih diberkati....ameen3...

 bulan jun ni...bulan yang banyak merakam kenangan indah....alhamdulillah :)

# 1st sebab dapat jmpe sahabat aku yg skrg berpindah dari melaka ke johor...masa awal bulan jun ari tu...hihi seronokk sangat dpt jmpe dia...mcm2 yg kami sembangkan....pasal kerja, kehidupan skrg, politik, kenangan lalu, usrah, n mcm2 lagi....kami jenjalan dkt kawasan hutan rekreasi gunung lambak....mula2 dia plan nak naik gunung tu.....lpstu aku fikir, masa singkat sgt..lg pun, aku xcukup stamina nak naik gunung tu....tambah selang sehari je lps esok aku balik umah dah nak kena berangkat g umah femly angkat kt brunei....risau pisang berbuah 2 kali je.....huu..sbb ada skali tu naik bukit tabur, balik dari hiking situ, selang bape ari demam teruk, muntah2...berat turun 5kg! ~tu pasal dari main redah je naik...xde stamina apa..engko ingat jenjalan kat taman bungaa cik dayah? puii3 memang takk lah kann..sekali nak naik ni gunung daaa...lg kena tough lah kann..huuu

hehe..yg plg best kami lepak lame dkt kedai buku...cari buku yg berkenan di hati...hihi..pastu makan duk kat secret resepi 2 jam !! perghh..hahaha...makan kejap...pastu sembang2 psl buku yg baru dibeli...pastu baca buku, pastu sambung makan balik...ceciter..n sampai lahh abis makanan yg dipesan tuu..sayang oii..mahal kan...~ nak tapau xleh...kek je yg leh tapau..so, aku yang xpenah2 makan kat secret resepi tuu..disebabkan rasa sangat menghargai..aku pun habiskan jugak lah noodle in tom yam soup..hihi..sedapp mehh...aku tgk tu yg plg banyak kot gambar cili dia letak...means...plg pedas lah...lg pun aku mmg suka tomyam...so, mkn tu lah...banyak sangat woo....memang tak kann abislah kalo sekali makan je....kena 3,4 kali makan..hahaha..makan benti..wat keje lain dulu..pastu bru smbung... =P

alhamdulillah...masa g johor ni plg best...bila lia bwak tgk tmpt keje dia kat mardi tuu..huuu...masa tuu plg bestt..tenang sangat tgk ladang2....lembu, kawasan pokok2 nurseri, kawasan mardi lahh sume...sangat luas.. :) ladang dia..subhanallah...kami jenjalan round kluang sume tu pun naik motor...huhu teringat kenangan kat bintulu...salu naik motor g jenjalan sna...kalo ada rezeki, merasalah naik kereta...kalo bukan kereta sewa, kereta kakak usrah...hihi n ade skali tu kereta lecturer pun ada...kami bawak..hee..FOC tu yg best tuu...=P syukurr~

# ok, next g brunei n limbang....mashaa Allah.....alhamdulillahh...........aku sbnarnye mmg dah lamee nak balik limbang.....tgk nenek kt sna...ye lah..masa last aku jmpe dia...dia terbaring...  xleh bangun....siyess xleh bangun sendiri dari tempat tidur dia....mmg sedih sgt...masa tu aku harap sangat kalo aku dtg lagi nnt...dia sembuh dari sakit dia...n sihat leh bangun mcm biasa....n alhamdulillahhh3....rasa nak nangis tgk nenek dah sihat n leh jalan mcm biasa...:') nenek angkat aku tu dah ada cicit dahh tahu? kira dia moyang aa skrg ni...hihi suka3...suka dpt jmpe dia, n anak2 dia, cucu dia..n cicit2 dia...heee..=D bestt sangat...alhamdulillah la...masa tu tiket murah...blh la dtg lagi..kat limbang n brunei...

banyak sangat perkara best yg aku rasa sangat bersyukur...kerana direzekikan oleh Allah.. perkara pertama aku dtg brunei ni sbb majlis perkahwinan kak suzy (cucu nenek).. tp yg sedihnya...nenek dgn kakak angkat (program anak angkat upm) aku, ucu (sepatutnya mak angkat..tp masa tu dia xkawin lagi..jadilah adik angkat..hihi) ...xdpt dtg majlis kak suzy tu...dua2 demam....masa tu...tp syukur alhamdulillah , lps habis majlis kami g limbang.. ^_^ masa kat brunei best sangatt...sbb 1st time tgk majlis perkahwinan kat sna.... :) mmg unik, lain daripada yang lain. xpernah aku tgk majlis kahwin mcm tu kt semenanjung...

****

The end. herm, banyak lg nk citer sebenarnya...tp kalo aku sambung tuleh.. blh buat novel aku kt sini..keh3 ;p  #maybe next entry or to be continue..hoho

ok tetibe...rindu nak balik tgk nenek with all her family members...kt limbang n brunei.

lia..do you feel me?  

inshaa Allah...ade rezeki nnt... =D

[Song] Al-Haq .. Yang Satu

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl



 [Al-Haq .. Yang Satu]

Ya Allah berikanlah daku petunjuk..
agar bisaku meneruskan hidup..
agar bisaku berjalan di jalan yang lurus..

Andainya ku bisa putarkan saat waktu
ku perbetulkan segala kesilapan lalu
andainya ku pernah melukakan hatimu..
izinkan aku mengubati jiwa ragamu
segala-gala suka dan duka..
tak pernahpun dapat ku lupa

Daku manusia biasa
dibawa dosa pahala
hidup di dunia cuma sementara
janganlah leka jangan terpedaya
antara kaca dan permata

Ku bersujud padaMu
berdoa pada yang Satu
PadaMu aku mengadu....
Allah yang Satu
mohon petunjuk dariMu
berderai air mataku..
ku ingin dekat denganMu...

Ya Allah...ya Allah...
ampunilah dosa-dosaku yang lalu..
Ya Allah...ya Allah...
Maha Pengasih Penyayang Maha Mengerti.. Andainya ku bisa hidup seribu tahun lama lagi
ku kotakan kata-kata yang telah ku janji...
andainya ditakdirkan esok daku pergi
ku susun sepuluh jari mohon diampuni

Janganlah bersedih berduka..
berjumpa di sana semula..
kembali kepada Pencipta
di padang yang luas terbuka
pintu syurga dan neraka..
mengapa kau bersedih berduka di jiwa gelora di dalam dilema menanggung derita...

Allahu Akbar Allah yang Maha Besar
mari memuji memuja
Maha Kaya Berkuasa
Ampunilah dosa-dosaku yang lalu...
ku merindu padaMu

Setiap hembusan nafasku ku seru namaMu
sebagai hambaMu yang lemah dan hina..
terangkanlah jalanku yang penuh berliku..
ku berdoa padaMu
dekatkan diriku denganMu
tenangkan jiwaku
terangkan jalanku..

Saturday, January 2, 2016

Renungan Sejenak

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

  • Mahu tahu bagaimana rupa hati manusia? Lihat bagaimana cara dia berbahasa dan melayan orang yang tidak memberinya kepentingan apa-apa. 
  • Pertemuan sentiasa ada tetapi jodoh kekal rahsia.
  • Cinta, jika bukan bermisikan syurga, nikmat bahagia tidak akan kekal lama. 
  • Rahsia untuk hidup bahagia dan hari yang ceria ialah bila seawal mata dibuka, Allah jadi prioriti utama. Hari yang bermula dgn interaksi bersama Pencipta tidak pernah berakhir dengan kecewa.
  • Ya Allah, jangan Kau cabut nyawa kami sebelum Kau ampunkan dosa-dosa kami.
  • Having  a soft heart in a cruel world is courage not a weakness.
  • Mahu kebal dari kutukan? Saat melakukan kebaikan, jangan pernah harapkan pujian.
  • Kebencian yang dibalas dengan kebaikan itu ubat lapang dada.
  • Jangan salah pilih pasangan kerana kesilapan itu bakal jadi kesilapan terbesar dalam sejarah kehidupan. 
  • Pada tiap kebencian yang kau pendamkan dengan kesabaran disusuli kemaafan itu ada kemenangan.
  • Ketenangan itu akan datang hanya bila kita akrab dengan Tuhan.
  • Kamu rasa kamu lewat mengikuti perancangan kamu tetapi percayalah Dia lewatkan kerana Dia tahu bila masa yang tepat untuk kamu.
  • Kamu obses mencari orang untuk mencintai kamu kerana kamu tidak mampu mencintai diri dan Ilahi terlebih dahulu.
  • Punca gagal? Bila tak meletakkan Allah nombor satu.
  • Cerita cinta yang sebenar hanya bermula selepas "Aku terima nikahnya...".
  • Biar kamu belajar setinggi mana, dari degree, master ke PhD, tetapi jika ilmu agama kamu tiada, sungguh aku kata, sia-sia..
  • Bidadari dunia itu tidak bersayap tetapi sempurna berhijab.
  • Bila mati, orang tidak ingat pangkat kita tetapi orang ingat jasa dan kebaikan kita. Biarpun nanti kita mati,biarlah cerita kita terus hidup sebagai inspirasi.
  • One way to test your heart on whether it's dead or alive is it's response to the call of Solah and how quick you respond.
  • Lelaki lebih gagah namun hakikatnya perempuan lebih tabah.
  • Tips untuk tidak sakit hati: 1) Berhenti harap pengharapan dari setiap perlakuan . 2) Berhenti cari kesempurnaan dari manusia.
  • 6 punca sombong: 1) ilmu 2) keturunan 3) kecantikan 4) kekuatan/kuasa 5) kekayaan 6) kawan/kenalan. na'uzubillahimin zalik dari dikurniakan nikmat2 Allah seperti di atas dan kita menjadi sombong. Jauhkan kami..Ya Allah. 
  • Untuk berjaya, berjalanlah bersama orang2 yang sefikrah dan punyai misi yang sama mengejar redhaNya.
~kebanyakan kata2 di atas dipetik dari buku #Tribulasi365 .

Friday, January 1, 2016

Putus Tunang ?

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(: ...لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Putus tunang menunjukkan bahawa pasangan tu bukan jodoh kita dan bukan yang terbaik untuk kita. Masa bertunang la perangai sebenar pasangan akan terserlah. orang blh judge, tp hanya empunya diri dan Allah lebih Mengetahui. tak tahan? if just in few months je ko tak tahan mcm mane nak tahan dgn perangai dia sepanjang hidup ko? haha...serabut. tak tenang. tak dinafikan mmg masa bertunang syaitan memainkan peranannye, tp kalo itu mmg da jodoh..perkahwinan akan dimudahkan walaupun berat mcm mana pun dugaannya..betul tak? huhu choose wisely. salah pilih, ia adalah satu penyesalan terbesar dalam sejarah kehidupan. wallahu'alam. hikmahNya sangat luas. moga Allah kurniakan kita jodoh yg terbaik utk kita..terbaik dalam urusan agama, dunia dan akhirat. aameen ya rabb.