Thursday, October 4, 2012

Interview & kerja

subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar ! ^^



bacaan doa ketika duduk antara 2 sujud...baca pelan2..jangan kalut2...peace ;)

syukur sebanyak2 kalimah hamdalah ; alhamdulillah atas nikmat rezeki kurniaanNya..

ari ni nk cite pasal interview..hehe

pertama2 kali aku interview keje masa mintak keje kt kedai dobi di bintulu. time tu baru je habis final exam - final year. MERDEKA! hehe...kawan2 semua duk kalut packing barang balik ke semenanjung. pulang ke kampung halaman tercinta setelah 3 thn belajar. tp, aku..masih merasa tenang di bumi bintulu.

masih merasa damai.

dan bahagia ^^

seronok da habis exam. seronok sbb da xde terikat dgn apa2 di universiti. masa tu fikir nk kerja je. cari duit utk tampung perbelanjaan pos barang melalui kapal kargo. hoho

lepas final exam tu sempat gak la keje beberapa kerja dkt bintulu b4 balik semenanjung, keje ; -



1 # dobi 2 minggu. hehe..dpt RM 250 xsilap..seronok ooo...bos bagi gaji lebih..lepas gak bayar pos beberapa kotak nota n baju ! heee :D *happy*

2 # pembantu penyelidik 4 hari di jabatan sains pertanian under dr. susilawati - wat pengiraan ketinggian pokok kat plot tanaman mitsubishi - total sume dpt RM100..happy lg..haha dpt la simpan sket utk mkn minum, minyak motor, sewa kolej..

3 # pembantu penyelidik 2 minggu- pelajar master - kumpul data ketumpatan tanah di hutan berbeza - ni keje last aku b4 balik limbang ; umah femly angkat. masa ni keje ngn lia talib.hehe..sronok...masuk hutan..dpt RM 300 kot..lepas dpt je gaji terus g pos balance kotak2 brg yg tinggal...SETEL sume...wuhuu..happynyaa....xsabar nak balik ^^ certain simpan utk bayar tiket bas ke limbang, makan minum dll.. kenangan sepanjang perjalanan mmg xkan dpt dilupakan ! seronok..........:)

** alhamdulillah..kerja smua jenis sempoi..pakai tshirt n seluar track je..hihi

balik semenanjung secara rasmi bersama semua barang2 - berpindah bilik - dari G107 di kolej sri rajang ke bilik ru ai & ru da di rumah no. 107 di selayang. hihi ^^

genap seminggu balik rumah, g interview dkt syarikat ERA MEWAH yg mpunyai 5 kumpulan Nur. (resort)

alhamdulillah setelah 2 minggu selepas tu, dapat tawaran kerja di bawah anak syarikat era mewah -
Nur Lembah Pangsun Sdn. Bhd. di hulu langat :D

bestt sgt.

housemate semua pelajar praktikal - dari uitm & politeknik.

then bila dorg da habis tempoh, tinggal lah aku sorg. pelajar2 praktikal yg masuk selepas tu, semua lelaki. 5 org. huu...sobss. duk sebulan sengsorang dlm rumah sewa tu sebulan pastu kuar. - berhenti -



tp xlama selepas aku keluar je dari rumah sewa - hulu langat - batu 18 tu- selang beberapa hari selepas tu - banjir sgt teruk dtg menimpa - kawasan rumah sewa aku, dgrnya air masuk smpai takat lutut.- perghh. aku xdpt bayangkan kalo banjir dtg menerpa saat aku keseorangan di rumah sewa tu...sobss2..syukur alhamdulillah. Allah sebaik2 pelindung.

selepas berhenti kerja di nur , aku kerja ;-

# part time di kedai kek sweetly, selayang

# taska di hospital selayang

# tadika naluri kasih di taman jasa

kemudian dapat tawaran kerja di leong hup (gps) farm di melaka, gaji pun blh tahan tinggi, ada elaun rumah - kerja pen. pgwai veterinar -mmg jauhh lari dari bidang aku - tunggu lapor diri je - tp...setelah buat solat istikharah dan minta pendapat keluarga - ramai xgalakkan pergi - sobss..+ dpt mimpi xbest..terus aku cari kerja di zoo negara. alhamdulillah dpt keje ;

# part time di zoo negara

masa tu mintak keje part time je sbb kalo keje tetap kena kontrak 1-3 tahun. so, aku tangguhkan dulu sbb hati berbelah bahagi xtau nk smbg deg atau x lg..

then xlama lps tu dpt interview spa ; pen. pemelihara hutan

bila dah g interview tu....hati aku mcm kuat nk kerja je. tp xharap dpt kerja tu sbb tau xlayak dan berat tanggungjawabnya. huhu

decide xnk smbg blaja . + tertanya2 kputusan interview spa. dpt tawaran kembara di australia.


tolong acu n paksu packing barang utk pos kapal. sgtt banyak. lebih banyak dari kotak2 barang kt bilik kolej aku dulu tu semestinya. haha sempat

# training kerja di kedai kebab fremantle, WA . diajar cara2 wat kebab, cara menggoreng, cara bermacam2 cara. gaji - dpt kebab . mahal ouh kalo beli. plg murah pun $ 10 = RM 30. alhamdulillah..pengalaman kerja 4 jam ! haha. kerja di waktu kemuncak - ramai org. if dpt kerja sana blh kata kerja part time je lah kalo lulus training tu.hihi

hasil interview spa; dukacita anda.....bla bla bla..tp masa baca tu serius xdukacita pun, sukacita adalah.haha

ttba dpt tawaran kerja tetap di zoo negara. alhamdulillah..syukur..:)

dah training seminggu awal dari tarikh masuk kerja ; 1 oct 2012 - sgt simple lah keje dia. hehehe

seronokkk. kenal kenalan bersama2 staff di zoo negara. :)


***

semoga kerja, umur, hidup, rezeki, dan amalan kita semua diberkati oleh Allah SWT. aminn ya rabbal'alameen.

ya Allah yg Maha Pemurah dan Pemberi Rezeki, Murahkan lah rezeki kami, Berkati  lah rezeki kami, Jadikanlah kami hamba2 Mu yg selalu MengingatiMu selalu, Memperelok Amal kami pd Mu dan hamba yg selalu Bersyukur kpd Mu........aminnn.

6 comments:

Nadia said...

Part time zoo tu terus call zoo atau ada advertisement dlu? :)

Ru Da said...

to nadia: hehe saya dulu terus g zoo tnye guard, mane pejabat..pastu g pejabat terus tanya ade keje kosong x? hahaha..alhamdulillah, masa tu ade keje kosong part time , jd terus daftar keje lps interview on the spot.hehehe *syukur* :)

Nadia said...

Waaa bestnyaaa. Pengalaman tu yg best. Ok thanks awak ^^

Anonymous said...

Kalau praktikal kat zoo negara...ada x rumah sewa dkt2 situ?

Anonymous said...

hi nak tanya ada tips soalan interview penolong pemelihara hutan?

Ru Da said...

to Anonymous..

maaf lambat balas..baru perasan komen..saya xsure, sbb kerja dulu ulang alik je dari rumah, selayang-zoo negara naik motor. mungkin blh cari dkt mudah.my ttg iklan sewa rumah..rasa ada banyak tu..cuma murah atau mahal je la..

tips soalan interview..hahaha dah lama kot interviewnya,, tp seingat saya senang je soalan dia..introduce diri..n ada certain soalan dia tanya in english..just nk tgk jwpn kita dlm english mcm mana..fluent or x..confident or x..lg satu, masa time saya tu..soalannya dia tanya minat kita..minat bahagian mana, rekreasi, conservation atau bahagian perkayuan..kalo xsilap. saya sebenarnya suka sgt bahagian conservation..tp malangnya masa tu saya berbelah bahagi nak jawap rekreasi atau conservation, akhirnya saya jawab rekreasi sbb major saya masa final year saya amik subjek rekreasi..dan bidang kerja saya lepas abis dip pun bahagian rekreasi..then dia tanya, berminat x nak jadi guru..masa tu saya jujur gila jawab, saya xminat jadi guru. mungkin panel tgk gaya saya sesuai utk jadi guru/pelatih utk budak2 sijil hutan..hahaha..padahal kalo jawab setuju masa tu, mungkin laa saya boleh tukar kerja bahagian conservation tu..tp time tu xfikir panjang kan..haha tambah time tu saya mmg xminat langsung nak mengajar padahal cita2 masa sekolah tu ada jugak tanam niat nak jd cikgu. tp time interview ni rasa nak jd cikgu tu hilang plak. hahaha wallahua'lam.