Thursday, October 4, 2012

Interview & kerja

subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar ! ^^



bacaan doa ketika duduk antara 2 sujud...baca pelan2..jangan kalut2...peace ;)

syukur sebanyak2 kalimah hamdalah ; alhamdulillah atas nikmat rezeki kurniaanNya..

ari ni nk cite pasal interview..hehe

pertama2 kali aku interview keje masa mintak keje kt kedai dobi di bintulu. time tu baru je habis final exam - final year. MERDEKA! hehe...kawan2 semua duk kalut packing barang balik ke semenanjung. pulang ke kampung halaman tercinta setelah 3 thn belajar. tp, aku..masih merasa tenang di bumi bintulu.

masih merasa damai.

dan bahagia ^^

seronok da habis exam. seronok sbb da xde terikat dgn apa2 di universiti. masa tu fikir nk kerja je. cari duit utk tampung perbelanjaan pos barang melalui kapal kargo. hoho

lepas final exam tu sempat gak la keje beberapa kerja dkt bintulu b4 balik semenanjung, keje ; -



1 # dobi 2 minggu. hehe..dpt RM 250 xsilap..seronok ooo...bos bagi gaji lebih..lepas gak bayar pos beberapa kotak nota n baju ! heee :D *happy*

2 # pembantu penyelidik 4 hari di jabatan sains pertanian under dr. susilawati - wat pengiraan ketinggian pokok kat plot tanaman mitsubishi - total sume dpt RM100..happy lg..haha dpt la simpan sket utk mkn minum, minyak motor, sewa kolej..

3 # pembantu penyelidik 2 minggu- pelajar master - kumpul data ketumpatan tanah di hutan berbeza - ni keje last aku b4 balik limbang ; umah femly angkat. masa ni keje ngn lia talib.hehe..sronok...masuk hutan..dpt RM 300 kot..lepas dpt je gaji terus g pos balance kotak2 brg yg tinggal...SETEL sume...wuhuu..happynyaa....xsabar nak balik ^^ certain simpan utk bayar tiket bas ke limbang, makan minum dll.. kenangan sepanjang perjalanan mmg xkan dpt dilupakan ! seronok..........:)

** alhamdulillah..kerja smua jenis sempoi..pakai tshirt n seluar track je..hihi

balik semenanjung secara rasmi bersama semua barang2 - berpindah bilik - dari G107 di kolej sri rajang ke bilik ru ai & ru da di rumah no. 107 di selayang. hihi ^^

genap seminggu balik rumah, g interview dkt syarikat ERA MEWAH yg mpunyai 5 kumpulan Nur. (resort)

alhamdulillah setelah 2 minggu selepas tu, dapat tawaran kerja di bawah anak syarikat era mewah -
Nur Lembah Pangsun Sdn. Bhd. di hulu langat :D

bestt sgt.

housemate semua pelajar praktikal - dari uitm & politeknik.

then bila dorg da habis tempoh, tinggal lah aku sorg. pelajar2 praktikal yg masuk selepas tu, semua lelaki. 5 org. huu...sobss. duk sebulan sengsorang dlm rumah sewa tu sebulan pastu kuar. - berhenti -



tp xlama selepas aku keluar je dari rumah sewa - hulu langat - batu 18 tu- selang beberapa hari selepas tu - banjir sgt teruk dtg menimpa - kawasan rumah sewa aku, dgrnya air masuk smpai takat lutut.- perghh. aku xdpt bayangkan kalo banjir dtg menerpa saat aku keseorangan di rumah sewa tu...sobss2..syukur alhamdulillah. Allah sebaik2 pelindung.

selepas berhenti kerja di nur , aku kerja ;-

# part time di kedai kek sweetly, selayang

# taska di hospital selayang

# tadika naluri kasih di taman jasa

kemudian dapat tawaran kerja di leong hup (gps) farm di melaka, gaji pun blh tahan tinggi, ada elaun rumah - kerja pen. pgwai veterinar -mmg jauhh lari dari bidang aku - tunggu lapor diri je - tp...setelah buat solat istikharah dan minta pendapat keluarga - ramai xgalakkan pergi - sobss..+ dpt mimpi xbest..terus aku cari kerja di zoo negara. alhamdulillah dpt keje ;

# part time di zoo negara

masa tu mintak keje part time je sbb kalo keje tetap kena kontrak 1-3 tahun. so, aku tangguhkan dulu sbb hati berbelah bahagi xtau nk smbg deg atau x lg..

then xlama lps tu dpt interview spa ; pen. pemelihara hutan

bila dah g interview tu....hati aku mcm kuat nk kerja je. tp xharap dpt kerja tu sbb tau xlayak dan berat tanggungjawabnya. huhu

decide xnk smbg blaja . + tertanya2 kputusan interview spa. dpt tawaran kembara di australia.


tolong acu n paksu packing barang utk pos kapal. sgtt banyak. lebih banyak dari kotak2 barang kt bilik kolej aku dulu tu semestinya. haha sempat

# training kerja di kedai kebab fremantle, WA . diajar cara2 wat kebab, cara menggoreng, cara bermacam2 cara. gaji - dpt kebab . mahal ouh kalo beli. plg murah pun $ 10 = RM 30. alhamdulillah..pengalaman kerja 4 jam ! haha. kerja di waktu kemuncak - ramai org. if dpt kerja sana blh kata kerja part time je lah kalo lulus training tu.hihi

hasil interview spa; dukacita anda.....bla bla bla..tp masa baca tu serius xdukacita pun, sukacita adalah.haha

ttba dpt tawaran kerja tetap di zoo negara. alhamdulillah..syukur..:)

dah training seminggu awal dari tarikh masuk kerja ; 1 oct 2012 - sgt simple lah keje dia. hehehe

seronokkk. kenal kenalan bersama2 staff di zoo negara. :)


***

semoga kerja, umur, hidup, rezeki, dan amalan kita semua diberkati oleh Allah SWT. aminn ya rabbal'alameen.

ya Allah yg Maha Pemurah dan Pemberi Rezeki, Murahkan lah rezeki kami, Berkati  lah rezeki kami, Jadikanlah kami hamba2 Mu yg selalu MengingatiMu selalu, Memperelok Amal kami pd Mu dan hamba yg selalu Bersyukur kpd Mu........aminnn.

Monday, September 3, 2012

Sombong

Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Mas'ud. Rasulullah s.a.w pernah bersabda , " Seseorang tidak akan masuk syurga sekiranya mempunyai secubit pun perasaan sombong. Seorang hamba Allah bertanya , "Jika seseorang itu suka memakai pakaian dan kasut yang cantik?" Rasulullah s.a.w menjawab , "Allah itu Maha Cantik dan mencintai kecantikan. Sombong itu adalah mengejek, menolak kebenaran dan merendahkan orang lain."

(Riwayat al-Bukhari)

Sunday, September 2, 2012

Doa Seharian # 1

bangun tido ;



Maksudnya:

"Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami selepas mematikan kami dan kepadaNya kami akan kembali. "


ketika memakai pakaian ;



Maksudnya:

"Segala puji bagi Allah yang memakaikan aku (pakaian) ini, dan memberi rezeki kepadaku tanpa daya dan kekuatan dariku".


keluar rumah ;




Maksudnya:

" Dengan nama Allah aku bertawakal kepada Nya dan tiada daya serta upaya kecuali dengan keizinan Allah"

masuk rumah ;



Maksudnya :

" Dengan nama Allah kami masuk dan dengan nama Allah kami keluar dan kepada Allah kami bertawakal. "

Saturday, August 25, 2012

Keputusan

Assalamu'alaykum dunia blog.. ! :)

seminggu sudah raya. alhamdulillah. banyak gak dpt duit raya. haihh. malunya sy...haha xpela keje pun xtetap lg...huhu sesapa yg sudi bg duit raya kt sy tu trimass banyak2.hehe..smga rezeki kalian dimurahkan dan dibalas berlipat ganda lg dr ALLAH...kerana harta tidak akan berkurangan dek kerana sedekah ! :)) *hanya mampu bg duit raya kt adik je...thn depan...ada rezeki, insyaAllah ^^

bulan ramadhan lepas adalah bulan yg sgt bermakna bg aku. sangat2. sebab..
  • dapat berpuasa dan berbuka sepenuhnya dgn keluarga dan certain days wif my close friend.
  • dapat bertarawih. dapat g masjid. dapat iktikaf walaupun sekejap. 
  • dapat jmpa ustaz hasrizal setelah sekian lamanya xjmpa! hehe
  • dapat g petrosains,klcc! 
  • bulan kekeliruan. antara sambung belajar or x,
  • bulan interview spa. 
dan banyak lg lah..haha

dlm bulan tu jgak aku call pihak u,tanya mcm2 pkara yg nak diselesaikan. antaranya psl penangguhan belajar. agak sedih jawapan dorg. bdak2 sakit dengan ada surat doktor je boleh diluluskan penangguhan belajar dorg. yang len xleh..huwuwu...frust3..=(

nak xnak...mmg aku amek keputusan utk tidak sambung belajar. sobsss. walaupun medical check up sume da siap...tinggal nk tuntut hadiah anak negeri selangor dpt masuk u, RM1000 tu je lom setel... ntah la. selepas istikharah dan mintak ptunjuk Allah sepanjang bulan ramadhan lalu..ini yg aku rasa kuat. terus kerja. dan xsmbung belajar lagi.

i dont know y....but...dat is my strong feeling..

sebelum tu rasa excited jgak bila tau dpt sambung. mesti dpt jmpa kawan2 baru. yang tak pernah aku jmpe lg. sgt seronok rasanya. tp ntah la. perasaan tu xkuat. yup, this my way. my decision. my choice. risikonya pun aku yg tanggung. hala tuju nya pun aku yg galas. and i hope this is the best. :) aminn. insyaAllah ^^

doakan saya !!

nk g mengembara di bumi ALLAH ni..

interview spa? interview??

next entry lahh.

kbai.

Tuesday, August 21, 2012

Shopping Raya :P

Assalamu'alaykum wbt semua..

raya tahun ni, aku bajet RM50 je utk beli sepasang baju raya. tudung,kasut or watever lain mmg xmasuk dlm list lah.haha..yg len guna yg lama je.

semangat pergi KENANGA..tempat shopping murah yang diwar2kan oleh sok kbar dan adik aku..pergi sana..herm,siyes xjmpe yg berkenan + baju2 kt situ smua mahal2..pergi naik kereta, jalan sesak mmg agak adventure lah..haha, smpai g masuk jalan org...ada jalan tutup lah, siyes, kereta pun dah bersimpang siur.ntah ke mana dorg nak pergi pun aku xtau..hehe..yg aku tau..main place to go wktu tu is kenanga..rupanya tmpt tu dkt area penjara pudu lama..so, bila dah smpai tu agak excited lah kan.hehe..++ atok upin ipin and ayam atok yg smbut kitaorg dtg..hehe..ska3..

ok,pergi sana dlm 3 org je. adik aku, aku ngn kwan adik aku ; munirah :)

tp,setelah round 1 kenanga..tu last2 aku yg membeli nya. beli pun sbb jumpe dress satu ni.siyess 4 me, sweet gler.hehe..harga pun bpatutan lah..tp tu bkn utk baju raya k, mybe baju tu sesuai kalo nk g dinner apa2 kot.haha..yg gah2 agaknya..hahaaha..ntah bile nk pakai.. -___-  tp beli je lah kan..sbb bkn snang nk jmpe yg aku SUKA. hahaha

ok,penat bjalan sini sana..adik aku ngn kwan dia xbeli pape pun..syok tgk..try..tp bila decide nk beli or x, xjd beli pun. herm..dorg pun jmpe dress je.baju raya siyes xde yg bkenan kt ctu.

nk jd kan citer, bila esok tu nak raya...kami adik bradik ni g lah jenjalan kt jalan masjid india, jalan tar bagai...akhirnya kt situ lah jmpe bju yg aku ska. mmg kna lah bajet aku.da dpt, mmg xpndang lainn dah! hahaha! alhamdulillah, jmpa akhirnya. xlama lepas jmpe tu..ttba senggugut mcm nk giler dtg..huwuwu..+__+ rasa nk balik cepat je. smpai menangis gak aku dibuatnya. sedih tp bahagia sbb da dpt baju raya. hik2. 1 cukup lah. xpayah bebanyak. 1 tu pun je dah ckup utk merayakan aidilfitri tahun ni bsama keluarga tsayang :)

syukur.alhamdulillah..^^

wah..meriah la..keluarga upin ipin beraya dlm bangunan KENANGA.hikhik :P

atok..dan ayam..hehe comey3..ayam nya lg besar dri sangkar nk tgkp ayam.haha

Monday, August 20, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri :)

Assalamu'alaykum wbt semua :))

apa khabar duniaa dgn sgala isinyaa?? hehe..hrap2 semua dalam keadaan sihat walafiat...aminn.

sekejap je masa berlalu..tup tup..da bulan syawal..herm,.sedih pun ada gak...sbb ramadhan dah berlalu pergi...sobss. semoga segala amalan kita diterima dan diberkati oleh ALLAH SWT. aminn ya rabbal'alaminn.

raya kali ni bestt. alhamdulillah...sbb semua ahli keluarga aku ada..*syukur* hehe..raya kali ni agak meriah la..malam raya tu wat bbq ayam bakar kt luar umah..mmg seronok lah..cadangnya malam ni pun nk wat lagi..hehe smbut besdayy ayah aku..yg ke-55 tahun..alhamdulillah..insyaAllah :)

tahun ni raya..lebih baik dari tahun lepas..ALHAMDULILLAH...kami raya ramai2 bsama2...lpas abah n adik2 aku g solat raya..huhu..tp sedih...sbb xdpt nk solat raya lg tahun ni..iskk..hope tahun depan dapatlah...hehe aminn insyaAllah.

di kesempatan ni, aku nk minta maaf zahir & batin pada sesapa yg menyinggah blog aku ni haa..haha kalo ade hutang, sila lah hubungi aku ye...tuntut lah cepat hutang tu sebelum aku pergi ke alam lain...hope leh settle kan semua b4 aku berangkat nnt...insyaAllah..maafkanlah salah silap aku...sama ada sedar atau xsedar..kalo aku ada hutang duit ke sila tuntut..sbb kkadang aku lupa..herm..=( sgala budi baik jasa kalian memaafkan aku, kebaikan korg...moga Allah membalasnya dengan sebaik2 kebaikan utk setiap kebaikan dan budi yg telah korg beri..=) hanya ALLAH sahaja yg mampu membalasnya.

perkara yang paling menyedihkan adalah bila kita baru tahu orang yg terdekat dgn kita, org yang pernah kita luangkan masa bersama dia...TELAH meninggal dunia 2 tahun lepas. sobbsss. sedih sgt3....terkilan pun ada. nasib baik tu adalah rumah ke-7 yg g raya semalam....iaitu rumah terakhir lah pergi sebelum balik umah rehat jap. pastu malam nya ada rombongan dtg raya kt umah mak ayah aku plak..huh..mmg kalut abisss..

2 tahun lepas, aku raya di bintulu. mgkin femly aku tlupa nk gtw..nenek sdara aku ni da meninggal....tahun lepas pun raya...pd ari raya kedua...atok aku meninggal...sobss. so, mmg xkemana lah sgt raya thun lepas. sbb smua tkejut tok yah pergi...pdahal sblum tu beliau sihat walafiat...

tahun ni baru lah ada kesempatan nk g umah sdara mara tdekat...n aku..baru tau berita sedih ni...masih tbayang2 lagi susuk tubuh dia yg kurus kering...msa aku balik umah cuti sem dulu..huhu..aku mati2 ingat dia ada lg....terkejut sgt...dgr jwapan yg aku xsangka..

ya Allah....cucurilah rahmat Mu ke atas roh hamba2 Mu yg telah pergi meninggalkan alam dunia ini......

>___<

Friday, July 27, 2012

Kerja atau Belajar?

Assalamu'alaykum wbt.

*pd teman blogger or anyone else yang singgah pada entry kali ni, sowy kalo entry kali ni menyerabutkan pikiran korang. this is just my views n my crazy opinion about my future life and now also..insyaAllah..*kalo panjang umur..:)

*hujan 'fikiran' mula rintik2*

tetiba serabut tol fikiran aku.

tetiba aku rasa mcm nk terus kerja jee. nak cari pengalaman kerja dan belajar masa kerja!

arghh!! nape tetiba rasa mcm nii. xkan sebab masalah duit nak sambung deg? herm, mybe jgak lah.

sambung ijazah? 

dpt ilmu tp xdpt pengalaman kerja,
hutang bertambah,
duit xde. hanya bergantung pd pinjaman semata. kalo duit pinjaman pun xcukup nak menampung perbelanjaan segala bagai, mintak mak ayah. adoii.menyusahkan org tua lagii.
hutang pinjaman pelajaran menganggu ketenangan hidup!
asek terpikir hutang.sempat ke aku bayar ni...ermm
kalo dpt keje cikai2 yg xmampu utk bayar hutang, meranaaa kot!huwaa..

tp dpt ramai kawan masa belajar.

maybe aku akan aktif koku mcm masa aku blajar dip dlu sbb i love it !! aku suka mengisi masa lapang maupun masa sempit dgn aktiviti koku :P . tp time belajar teori..erghh. erghh. malas bertalu2 datang melanda diri. dan apa yg dibaca xmasuk sangat pun. dan aku mudah pelupa dan cepat xingat apa yg aku baca. kekadang apa yg aku baca dan hafal..bila time exam lain plak yang keluar! dah jadi simpang siur. baca faham ingat. *sekadar pengetahuan dan utk exam !!

then bagi pendapat aku, kalo kerja. kita akan buat ia hari2. dan ia lebih praktikal utk diingati. praktikal dgn teori mmg sgt jauh beza. aku mungkin lebih mudah ingat bila buat perkara tu hari2..tp teori pun penting jgak...dan aku xnafikan..bila revision balik topik2 dan subjek2 yang dah belajar masa diploma dulu...utk interview ni nanti, aku terbayang2 balik apa yg lecturer bincangkan, tekankan..perbincangan..but not overall lorh. just certain..but i'm still feel gratefull cz i remember it! :D *muka bahagia* argh..(walaupun xtaw interview nanti tanya soalan apaa) -rasa seronok nak rasa pengalaman interview secara rasmi dari goverment buat kali pertama ! :D

-walaubagaimana keadaannya (interview) terok maupun baikk aku harus hadapinya...yeaah.paling penting cabaran setelah dapat/xdpt kerja tu. :)

kalo kerja ??

duit dapat,
pengalaman,
pengetahuan scara xrasmi dapat,
kenalan pun dapat,
nak aktif koku (dlm erti kata aktiviti sukan lasak/aktiviti rekreasi santai/silat/usrah/seminar & kursus in anything) pun dpaatt.heee :D insyaAllah ! aminnn. :))

ok ok. kalo leh aku nak sambung belajar lepas da kawin nanti..! argh..ape aku merepek nii.

selagi xkawin selagi tu xnak smbung belajar eh? hahaha!

haha..bengong nye..+_______+ tidaakkkk.!! harap harappnyaa lepas aku kerjaa nnt minat nak belajar lebih dalam lagi tu semestinya adelah ye..hoho n hopefully aku boleh menampung pembelajaran aku di peringkat ijazah tanpa hutang!! aminnnn. INSYAALLAH.

kalo xsambung skrg, taw ke lagi entah2 xdpt sambung belajarr dahh. erkk..ok, dgn ini saya menangguh pengajian sarjana muda saya atau mungkin xsambung (tgk pd keadaan) ATAS sebab ingin mencari pengalaman kerjaaa walau apapun jenis kerjaa itu as long saya belajar dan memberi pengalaman pd saya utk mengenali dunia REALITI MASA KINI!

ok ok.apa2pun, **aku nak g daftar gak kt UMT nnt. :DD hee..insyaAllah...cz i love courses dat their offer to me. then nak apply utk tangguh pengajian dahuluu.:)

sekian, terima kasihhh kerana membaca ! datangg lagi. sebarang komen adalah tidak diperlukan. kalo nak drop jgak, leh buat ulasan di bawah yee...setelah meneliti kebaikan dan keburukan di dalam entry kali ini. kesudian anda jika ingin mengulas adalah sangat dihargai oleh pihak produksi belog hidup garing dan sedap milik salah seorang puteri di dalam hutan belantara misteri ini ! :D

_________________________________________________________________________________

** segala perubahan adalah tertakluk pada pihak pengurusan hidup garing dan sedap oleh tuan punya alam luahan maya dalam mencari dan melakukan yang terbaik tanpa perlu mengeluarkan sebarang notis/pemberitahuan di belog beliau ini.

wallahua'lam (dan ALLAH lebih mengetahuinya) .  :)

Sunday, July 22, 2012

Salam Ramadhan 1433H

Assalamu'alaykum semua :)

"Wishing You A Blessed Ramadhan Wherever You Are!" :D

Alhamdulillah. masih diberi rezeki, umur dan peluang lagi untuk menyambut bulan ramadhan yang mulia pada tahun ni..quote di atas tu adelah msj drpd celcom! heheh..happynyaa aku dpt msj berlagu drpd celcom sempena ramadhan ni ! terharu btul! hoho...:P

ok, quote atas ni aku nak tujukan juga pd semua teman blogger aku n pelawat yang menyinggah di blogku ini :) tp sowy xde lagu mcm celcom bagi kat aku..(nak lagu dgr lah lagu kt blog aku ni eh..:P) haha semoga amal kebaikan yang dilakukan pd bulan ramadhan ni diberkati Allah..moga Allah berkati umur, amalan, rezeki dan hidup kita..amin ya rabbal'alaminn.

doakan aku berjaya wat terbaik dlm interview aku eh, 31 julai 2012, Selasa nanti. insyaAllah..:) jika pekerjaan tu baik utk aku, masa depanku, agama dunia dan akhiratku..moga Allah mudahkan ia bagiku...jika tidak/belum masanya lagi..moga Allah jauhkan ia drpdku utk mdapat pekerjaan tu...aminn.

dats all. thanks for reading! mohon doa kalian, jazakumullah khairan ;)

Thursday, July 19, 2012

Terengganu :)

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar. La haw la wala quwwata illa billahil' aliyyil 'azim..

Terengganu Darul Iman.

pabila mendengar namanya sudah membuatku jatuh hati. terengganu darul iman. :) iman? herm, pasti penduduknya juga beriman..tekaku. ;) hik3..insyaAllah..aminn.


***

sejak kecil lagi aku sering ke kuala terengganu ke rumah nenek sdaraku. selalu pd waktu cuti sekolah lah. sama ada rela atau terpaksa, aku sering dibawa ke sana bersama adik aku.hehe mula2 pergi menangis2 sbb mak abah sume xikut. tp bila dah sampai sana, lupa terus kt dorg.hoho :P kt sana, rumah nenek sdara - kalo ikut pangkat nama. tp kitaorang xpanggil nenek pun sbb neneknyaa muda dong,hehe jadi panggil mak saba dan pakman je lah. tp kalo ikut keturunan, lahir dari mana dan mana sepatutnya panggil tok saba dan tok man lah :P tp mcm tua sgt pulak nk panggil tok. sbb nenek dan atok sdara aku ni baya2 mak dan ayah aku je. huhu

pak man dan mak saba mempunyai 2 orang anak. nama diberi abdul latif dan latifah :) panggil abang latip dan kak tipah. abang latip tua 10 tahun daripada aku. dulu masa kecik2 rapat sgt ngn dia. bila melihat balik gambar2 lama, aku rasa mcm malu plak bila tgk gambar aku sendiri. hoho akrab benor ngn abg latip. tp bila dah besar sket naik darjah 5..baru aku rasa malu dan segan.huhu

pak man dan mak saba juga mempunyai sebuah kilang membuat roti , roti burger, sos cili, sos tomato, roti pizza, roti manis yang diusahakan sendiri oleh tulang empat mereka bersama bantuan keluarga dan pekerja terdekat. jadi, selalu kalo balik terengganu sbab nak makan roti free je.hoho nak tolong pun, masa tu rasanya mmg xlah. tolong menyibuk adalah. tp bila dah besar sket..naik tingkatan, aku pun tolong lah apa yg patut. selalu keje yang aku buat. packing roti lah. huhu banyakk sgt. memang berpeluh2 lah kalo wat. kalo lambat wat, lambat lah siap dan lagi lama lah berdiri. +__+ tp bila semuanya dah siap,ouhh heaven nya rasaa. nikmat betul dpt berehat setelah kepenatan. :D

yang aku paling sukaa dkt kuala terengganu ni bila hari jumaat.

hari jumaat cuti. ada sekali tu aku balik dan esoknya hari jumaat kalo xsilap..mak saba dan pakman bawak aku g dgr ceramah dkt masjid mana tah. aku xigt. tp dekat ngan pantai. mmg best sgt. ramai sangatt orang. penuh masjid tu. kereta2 motor2 berderet2 pada pagi jumaat tu. itu lah kali pertama aku tgk suasana dan keadaan yang mcm tu. rasa seronok sangat. aku terkejut. sbb pada pagi jumaat tu orang ramai berduyun2 pergi masjid xkira laki dan pempuan utk g dgr ceramah agama! subhanallah...since dat, i fall in love wif terengganu. jatuh cinta dgn orang2nya. yang gigih menuntut ilmu agama. hidup sederhana. walaupun miskin tapi nampak bahagia dan kaya jiwa. jiwanya dikayakan dgn ilmu pengetahuan fardhu ain yang satu ini.  :)



abis ceramah mak saba dan pakman jual lah roti . selalunya habis dan laku lah. sbb roti mak saba dan pakman ni sedap dan murah.siyess. aku kalo balik sana mmg boleh hidup lah kalo xmakan nasi. makan roti je pun kenyang. makan roti manis sambil cicah sambal belacan. sdapp sungguh lah weh. hahaha

tp..............

sekarang banyak yang telah berubah. waktu terus berlalu dgn pantas. meninggalkan masa2 lalu ku. pak man dah meninggal masa awal tahun 2010...last aku g terengganu masa cuti sem pd tahun 2009...itu lah last aku jmpa dan mengait kenangan bersama pakman. masa aku dpt tahu berita pemergian beliau pulang pd ilahi..waktu aku tgh dlm bas, g amali luar kot. menangis aku. perasaan ini xtertahan sedihnya. aku di bumi kenyalang. untuk balik pulang ke semenanjung adalah mustahil dan xsempat utk menjenguk beliau. pasti. ditambah dgn bebanan tugas dan jadual kelas yang padat. aku hanya mampu menangis dan meratap rindu pada beliau. beliau insan yang amatku sayang setelah ibubapaku. :'( kenangan bersama beliau sangat banyak. kuala terengganu adalah tempat kenangan kami....terlalu banyak.

yaa, masa lalu adalah perkara yang paling jauhh dari kita. tp hidup ni xselalunya indah kan..yang indah itu tetap hidup dlm kenangan. :') moga Allah mencucuri rahmat ke atas beliau dan menempatkan beliau dlm kalangan orang2 yang soleh. aminn ya rabbal'alamin.


Tuesday, July 10, 2012

Manusia

Subhanallah.


" Manusia terbentuk daripada 2 elemen iaitu jasad dan rohJasad berasal daripada tanah sebab itu bilamana sakit ia perlu ubat-ubatan dari tanah, herba, akar kayu atau seumpamanya untuk merawat sakit pada jasad. Manakala roh datang dan berasal daripada tuhannya (Allah), sebab itu bilamana roh itu sakit, menderita dan tidak tenang, kita perlu membawa roh itu kembali dan ingat kepada tuhannya untuk mencapai ketenangan dan kebahagiaan hakiki. " (",)



Monday, July 9, 2012

Hari Ini

Alhamdulillah.

hari ni nak share something yang bermakna.huhu kadang2 kita xsedar yang kita xbersyukur kpd ALLAH dgn apa yg kita ada..mari kita hayati dan fikir-fikirkan bersama... ;)


  1. hari ni sebelum kamu mengatakan kata2 yang tidak baik, FIKIR kanlah tentang seseorang yang tidak dapat berbicara sama sekali.
  2. sebelum kamu mengeluh tentang rasa dari makananmu, FIKIR kanlah tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.
  3. sebelum kamu mengeluh tak punya apa2, FIKIR kanlah tentang seseorang yang meminta2 di jalanan.
  4. sebelum kamu mengeluh bahawa nasib kamu buruk, FIKIR kanlah tentang seseorang yang berada pada tingkat yang terburuk di dalam hidupnya.
  5. sebelum kamu mengeluh tentang pasanganmu, FIKIR kanlah tentang seseorang yang terus memohon kepada ALLAH untuk diberikan pendamping hidup. 
  6. hari ini sebelum kamu mengeluh tentang hidupmu, FIKIR kanlah tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.
  7. sebelum kamu mengeluh tentang anak2mu, FIKIR kanlah tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.
  8. sebelum kamu mengeluh tentang rumahmu yang kotor kerana pembantumu tidak mengerjakan tugasnya, FIKIR kanlah tentang orang2 yang tinggal di jalanan.
  9. dan di saat kamu lelah dan mengeluh tentang pekerjaanmu, FIKIR kanlah tentang pengangguran, orang2 cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kamu.
  10. sebelum kamu menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain, ingatlah bahawa tiada seorangpun yang tidak pernah berdosa. 
  11. dan ketika kamu sedang bersedih dan hidupmu dalam kesusahan, ayuh tersenyum dan bersyukurlah kepada ALLAH bahawa kamu masih hidup. :)

Sunday, July 8, 2012

Cinta High Class

Sebarkan Bahagia ( Blog Fatimah Syarha ): Bagaimana mencintai secara high class: Cinta high class bukan ekslusif milik sesiapa. Cinta high class berhak dimiliki oleh kita semua. Jangan tunggu esok. Hari ini juga kita mes...

Cashier Muslim Jual Arak??

Assalamualaykum :)

Alhamdulillah, akhirnya jmpa jawapan bagi persoalan di bawah..moga bermanfaat...sesape ada kawan-kawan yg keje cashier yg kedai dia keje tu ada jual arak, ex: 7 eleven, tesco dll...hrap dpt gtaw dorg...Allah shaja dpt balas budi baik kalian ! jazakumullah khairan kathir...mga rezeki yg kita cari dalam kita bekerja siang dan malam ni lebih diberkati Allah....aminn ya rabbal'alamin..


  1. assalamualaikum ustazah,
    setahu saya, kerja2 yg berkaitan dengan minuman keras(tuang,jual,buat)adalah haram.
    saya ingin bertanya, dahulu saya bekerja di pasaraya yg menjual barang2 keperluan sebagai juruwang. minuman keras juga dijual di sini. jadi, ada pelanggan yang membayar minuman keras di kaunter yang saya jaga. adakah duit gaji saya dikira haram kerana minuman keras itu?
    Reply
  2. waalaikumussalam wbt.
    bekerja di pasaraya harus hukumnya meskipun paaraya itu menjual arak. Namun, terlibat dengan apa jua proses yang berkaitan dengan arak di pasaraya itu adalah haram dan berdosa.

    Hadith Nabi SAW :-

    عن أَنَسِ بن مَالِكٍ قال لَعَنَ رسول اللَّهِ في الْخَمْرِ عَشْرَةً عَاصِرَهَا وَمُعْتَصِرَهَا وَشَارِبَهَا وَحَامِلَهَا وَالْمَحْمُولَةُ إليه وَسَاقِيَهَا وَبَائِعَهَا وَآكِلَ ثَمَنِهَا وَالْمُشْتَرِي لها وَالْمُشْتَرَاةُ له

    "Rasulullah saw melaknat tentang arak, sepuluh golongan: (1) yang memerahnya, (2) yang minta diperahkan untuknya, (3) yang meminumnya, (4) yang membawanya, (5) yang minta dihantarinya, (6) yang menuangkannya, (7) yang menjualnya, (8) yang makan harganya, (9) yang membelinya, (10) yang minta dibelikannya." (Riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah : Tirmidzi : Hadith Gharib : Al-Munziri dalam At-Targhib: Perawinya thiqah )"

    Cashier termasuk "Pemakan harta dari jualan arak yang dibeli pelanggan : iaitu samada untuk diminum atau untuk dijadikan barang dagangan melalui wakil ( Mirqat al-Mafatih, 6/22)"

    Dalam hadith lain

    عن جَابِرِ بن عبد اللَّهِ رضي الله عنهما أَنَّهُ سمع رَسُولَ اللَّهِ يقول عَامَ الْفَتْحِ وهو بِمَكَّةَ إِنَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ حَرَّمَ بَيْعَ الْخَمْرِ وَالْمَيْتَةِ وَالْخِنْزِيرِ وَالْأَصْنَامِ

    Ertinya : Dari Jabir r.a berkata ia mendengar Rasulullah SAW bersabda pada hari pembukaan Mekah, sesungguhnya Allah dan rasulNya mengharamkan penjualan arak, bangkai, khinzir dan berhala. ( Riwayat al-Bukhari, 2/779)
    Reply
  3. Jika telah terlanjur terlibat dengan arak sebelum ini maka sucikanlah harta dengan banyakkan bersedekah hingga diberi ketenangan hati.

    Bagi mereka yang ingin berkerja di pasaraya yang menjual arak, pilihlah pasaraya yang mengasingkan kaunter jualan yang haram dan yang halal.

    Atau minta pembeli ke kaunter lain yang cashiernya non Muslim untuk membayar arak. Terang dengan hikmah (gunakan cross-cultural psychology skill), "sebagai Muslim saya tidak boleh terlibat dengan arak. Kita hidup berbilang agama, saling menghormati pendirian, harap tuan dapat memahami."

    sumber : http://sebarkanbahagia.blogspot.com/2011/09/islam-mempersempitkan-yang-haram-dan.html

Palestin Vs Malaysia ?

Thursday, June 28, 2012

Sedih Gembira

bismillahirrahmanirrahim..


Ok, hari ni sedihh. sbb abah xkasi aku g trekking ke bukit kapur a.k.a bukit tabur east. iskk..x'( spatutnya pagi ni bertolak...berita sedihh ni telah pun aku taw smalam smasa minta izin beliau. tanya mak, mak suh tnya abah. huhu (aku tgk mak mcm berat jee nk kasi aku g) slalu kalo tanya abah, abah akan ckp.."tnya mak" haizz. tp smlm aku tnya abah "abah..., blh x dyah nk joinn trekking..hehe, ke bukit kapur plak esok" pastu terus abah respon "tak boleh" erkk. terkedu jap aku dibuatnya..aku tnya la "kenapaa?" pastu abah ckp..."kalo dayah da betul2 sihat nnt baru abah kasi..ni abah duk tgk dayah duk batuk2 lagi...kokek kokek...mana boleh p cmtu" 


arghh..kecewa. tp  aku tergelak bile abah ckp gaya batuk tuu..kokek2..hahaha :D tp btul jgak kata abah tu..hermm, batuk xberhenti lg,mcm mana nk g trekking. da la, bukit kapur tu lebih lasak dari hiking ke bukit tabur. takut jd lg teruk plak kann. -____- na'uzubillah. tetiba semangat nk g hiking bukit kapur tu sbb tgk citer jevanu di kinabalu.alarr..yg kt tv3 skrg ni..sronokk.tgk dia dpt g gunung kinabalu. tu yang semangatt nk g ! :D


pagi ni abah tanya aku, nak g gunung kinabalu x? perghh.soalan cepumas yg ditunggu sekian lama! hahaha ofkoss la nak. pastu abah suh cari pakej utk g sna tuu. sbb abah pun nak naik gunung kinabalu! oooo my god! betul ke ni??siyess aku rsa bestt gler. haha subhanallah. alhamdulillah. insyaAllah :) semua ni pengaruh citer jevanu tuu la! hahaha..semga kami pun dpt g sanaaa. aminnn.

then pagi ni gak aku gembira. sbb dapat g kolam air panas lagi dgn mak dan adik lelaki aku. seronokk sgt dpt berenang (mcm ikan) dlm kolam air panas tuu. pagi2 tu sblum g aku bg mkn ikan..seronok tgk dorg berenang..godek2 sana sini dgn ekor dia yg comell. huwaa...xsangka aku pun dapat berenang sini sana smpai puas la dkt kolam air panas tu. nasib xramai org.ada sorg je pakcik cina tu. duk statik ja kt dlm kolam tu. aku ngn adik aku mcm lumba berenang plak haha :D alhamdulillah~ happy* air dlm kolam tu pun jernih sgt! ade jgk kaler ijau..okla..ijau tu pun sbb lumut..da xkaler teh tarik mcm ari tu. haha alhamdulillah. pastu kitaorang g men pijak2 batu2 kt 1 tempat ni. mula2 xde orang,pastu duk rancak men pijak2 dgn air panass gler dlm tu..ada la pakcik makcik pun joinn skali. pas aku berhenti men sbb penat,kaki pun rsa legaa dahh aku tgk rmai plak yg g men ctu. td punyaa lah xde orang! hahaha


kadang kita sedih kadang kita gembiraa. bila sedihh,,rsa mcm putus asa pun ada gak..tp sabarr je. pastu xlama pastu Allah bg pelangi selepas hujan. masyaAllah..Alhamdulillah..:)

Jawatan Kosong

Wednesday, June 27, 2012

Terlepas Pandang



bismillahirrahmanirrahim..

 ya Allah,,jangan Kau hilangkan rasa kehambaan ini...

 sesungguhnya aku hanya hamba Mu..

 i'm nothing without You, Ooh Allah..>__<

Nak Dedah Aurat Di Facebook?? err jangan.



bismillahirrahmanirrahim...

video ni sgtt nice. subhanallah..alhamdulillah.

moga memberi peringatan dan pengajaran bersama.

Berita Masa Kini

Aurat oh Aurat



bismillahirrahmanirrahim..

video ni sangatt best ! mula2 aku ingatkan apa la. scandal dgn pempuan/laki mana plak la. tajuk xleh blah. haha sengal jek..:D permulaan video ni pun xleh blaa. hee...suka sangat tgk video dorg ni. siyess sempoi ! relax n kelakarr sangatt. tp memberi inspirasi dan kata2 dorang tu mmg betul ! huuhh, aku da gler tgk video awesome mcm ni. haha banyak vlogger skrg yang menyeru ke arah kebaikan. :) they are soo awesome! moga Allah memberi kebaikan kepada mereka dgn sebanyak2nya. jazakumullah khairan kathir..moga2 remaja2 di luar sana tu..(aishh, termasuk aku la, hehe) beringat2...dan cakna dgn aurat ! aminn. insyaAllah, Allahuakbar!

# sedangkan buku yang kita sayangi, kita balut dengan sebaik2 dan seindahnya, ini pula bentuk badan wanita, yang sangat indah ciptaan Nya, xkan tiada balutannya?

# kulit buku yang berbalut lebih terjaga daripada kulit buku yang tidak berbalut. buku skolah kita dlu ada bezaa kan antara yang balut dgn xbalut...:)

# langsir yang cantik menghias pintu dan tingkap, kain yang indah mengalas meja.

Benar, yang tertutup itu indah dan terjaga !

Begitu juga dengan keindahan wanita, Allah telah aturkan perbatasan aurat untuk menjaga wanita yang ibarat mawar mekar ini..

Keindahan itu hanya dinikmati oleh insan yang berhak. Bukannya diratah2 oleh pandangan hati yang sakit....

kerana dirimu xternilai oleh harga dan harta duniawi.

peliharalah aurat dan malumu, akhlak dan pegangan agama yang baik ibarat duri di sekuntum mawar mekar. yang akan menjaga maruah dan imanmu..insyaAllah..:) bersama-sama lah kita menjadi wanita solehah ! ^___^


Wednesday, June 20, 2012

Semua Tentang Kita



Alhamdulillah.

1st time aku dgr lagu ni dkt blog Rimbawan 23...sangatt sweet. bile tgk blog dorg, terasa sangat aura senior rimbawan. huhu rindu dkt kak farah nadia a.k.a jebat sbnarnya. sobs! :'(  mula rpat dgn dia sjak sem 2 kalo xsilap. aku ingat lagi, aku penah tanya kt dia pasal kem hutan...mcm mana smua,,sbb risau n tertanya2 kem hutan tu buat apa kt dlm tu lama2 smpai 2 minggu xkluar2?? aku tnya kt dia msa kt aras 0, time tu nak amek air water cooler (alaa dlu water cooler tu sblah je dgn tfon public kt aras 0 blok G tuu) kat ctu lah dia citerr,.aku rsa legaa dan happy sangat bila dia citer psl kem hutan dia kt aku...sbb cara dia citer, ok..dan dia bg kata2 semangat lg..insyaAllah semua akan ok...:) perkara tu lah yg paling aku xleh lupa...she's my senior n she's sooo nice. love her soo much.

 
sorry kak farah, curik gambar.hoho wekk. ni la cik jebat saya :P

kak farah ni suka gelak, suka ketawa. suka senyum. ^__^ bestt n suka sgt bila dia join silat cekak ustaz hanafi kt upmkb dlu. walaupun lewat stahun..(klo xsilap) tp dia masuk je...sempoi gler. haha lg 1 yg aku xleh sangat lupaa msa 1 program ni. sangatt sedih sbb dia xdpt datang. yer la, ngan nk masuk hutannya, dgn projek semesternya. bdak hutan kan mmg bz bz bz sokmo ! hooho..=P tambah2 semakin naik semester, semakin lah bz.

ok, lupa plak nk citer, sedih dia xdpt datang 1, tp yg aku terharuu sangat bila dia buat hadiah/cenderahati utk event tuu. comell sangat. dia siapkan semua kerja (as ajk hadiah) dia, pastu terus dia pas bnda tu kt aku..n she said sorry sbb xdpt dtg. dia nak pergi tp xboleh..ada hal lain yg lebih penting. hermm terasa sngt dia xde..hadiah ada dahh, tp org yg buatnya xdpt datangg..iskk..ok, dahh. lap hingus tuu.  rapat dgn dia sjak2 dia msuk silat lah. klo x, hram. haha stakat nk jmpa kt blok jer, susah sket la kann. tmbah2 senior hutan ni bz je manjang..

tau2 je dorg g amali luar berhari2.

tau2 je dorg kna msuk hutan.

tau2 je jmpa kt dlm program kelab rimbawan. hik2.

tu pun tgk skali lalu je lah. nk sembang sgt, tup2 dlm program/perjumpaan da susun ikut batch by batch. huhu soo bila joinn silat ni. ada lah masa nk kenal, main2, kena denda lah, apa lah. balik tgh2 malam dr clz silat. main2 silat dkt rumput. da lewat kna halau ngn pakguard plak. hahaha..sbo je laa = =' tp siyess bestt gler. kannn kak farah? :P haha bdak2 silat taw lah kenangan ni. All de memories are so sweet. yang paling bestt bile dpt joinn program wajadiri tahun 2009. hermm best gler wa ckp lu. semuaa yg terbaikk adaa kt ctu! huhu tp yg bertandingnya dlm bape org je.hehe.,kitaorg je yg lebih2 ni jd URUSETIA program. hoho xsilap aku, msa tu kitaorg (yg xmasuk bertanding) kna jd AJK TEKNIKAL..tp tuan rumah dia UNIMAS..masa tu. UPM  jd pembantu program wajadiri tuu. jd yg membantu (bantu lah sangat, haha) kami lah ! dapat baju kaler merah n tag. hehe..gambar dlm hardisk plak. n hardisk wosak. :'( xdpt nk show off. bajuu tu . haha cehhh! =P yang ada gambar nii je. huwuhu gmbar kecik pempuan ramai2 n lelaki 2 orang je tu, yg tuu lah semua URUSETIA2 program wakil dari UPM Kampus Bintulu untuk program pertandingan wajadiri 2009 kat Kuching. chewwah..urusetiaa lah sangat. banyak mainn ada lah ! haha tp bantuu jgak. =) hehe. ehh, ramai ouh yg datang wajadiri tuu. siyess, tu lah pertama kali dlm hidup aku tgk bdak silat cekak ustaz hanafi dari seluruh negeri ramaii mcm tu datang bertanding !



ok, focus gambar kecik yang ada muka kak farah tuu. haha. mcm nampak je lah kann . masa ni 1st dayy sampai kat kuching ! hehe wif 2 hero of urusetia zarul n ojann!  :D

pada hari kejadian (pertandingan- dari pagi sampai petang) siyess penatt glerr. haihh..tp malam tu kitaorg enjoyyy...weeee~! dinner kt hotell. hoho semua pakai smart2 ouh. ada group yg pakai batik semua. ada group cincai- xde tema..haha kami lah tu ! =P tp still sweet n kacak aaa. haha


jeng2,,yeayy cik jebat adaa dlm gmbr ni. weee together! :D  bersama lia, amal, kak ya, kak ain, kak temah, kak ayu, ada, balqis :) ok, yg bertanding bagai nak mati nya kak ya, kak ayu, kak temah n kak ain. yang lelain tuu menyokong ! memberi support!! hehehe n tumpang jenjalan, belajar n mainn :P

banyak ouh kitaorang belajar dari lawatan sambil mengurus ni.hik2..semangat nak jadi mcm kakak2 n abang2 yg masuk bertanding tu. semangat. belajar . dari persembahan. hermm, ramai sgt hebat2..yg msuk wajadiri tuu. kesungguhan dorg xdpt nk digambarkan mcm mana! haha siyess. rsa mcm lawan betul2 plak eh. huhu pd tahun hadapannya plak,2010..kami,para urusetia ni plak semangat buat persembahan silat....setelah belajar dan ijazah potong ! heee..:D


ok, ni masa program maulidurrasul dkt upmkb. time ni 1st time dalam hidop kami (bdak2 baru) buat demo. hoho siyess neves glerr ah.xyah ckp.hahaha dlm gmbar ni me wif lia, ada, amal, ojan -bdak baru dibimbingi oleh kak ain dan kak temah. ooo yeahh! :D alhamdulillah. 


ni gambar lepas demo. sebelum demo jangan harap lah nk bergambar mcm ni.siyess cuak glerr.haha ni tenang sket da habes wat persembahan :)


#sowy adah, pinjam gambar ko jap..:P hee..ini adalah antara kenangan manis antara kita selamanya! ketawa,   duka suka perjalanan masa lalu sangat berharga ! :) i miss u all. yaaa, hidup ini xselalu indah. tp yang indah itu selalu hidup. dalam kenangan. ^^


gambar ni paling sweet n most memorable 4 me..:) bergambar bersama dekan fakulti sains pertanian dan makanan upm kampus bintulu, Prof. Dr. Japar Sidik Bujang, dan penasihat persatuan silat cekak ustaz hanafi yang banyak menyokong dan memberi kami semangat xberbelah bahagi, En. Abdul Mohammad Omar :) Pn. Hadiah Sandi pun adaa,hee merajuk dia masa awal2 kitowg xajak g majlis nii. seronokk tgk beliau datang, turut memeriahkan majlis yg xseberapa ramai dan gah ni...but its da most awesome & sweetest everr. thanks soo much!!  

love, princess ru da :)

Antibody Down

bismillahirrahmanirrahim..

 innalillah. minggu yg menyedihkan utk tubuh bdan aku. semuanya jd low..org ckp,effect dari g trekking bukit tabur nuu.tp aku rsa xkan lah kot. da dmam,,pastu dmam lagi...batuk pun xbenti2..sangaaaaat mnyeksakan laa u'oll..huh, peritnyew..

yg xleh lupa hari aku keje sama ngan atiqah...ya Allah, siyess aku igt kan hari tu dmam aku da oke, ye lah 2 hari xpegi keje kann. tp mlm sblm aku keje esok pagi tu, dmam aku dtg balik! hadoii....aku da mati akal dah, aku pelik btol la,apesal dtg balik?huwaaa...bru smangat nk g keje esok! tp nak xnk, esok,,aku g jgak lah...sbb da janji nk jmpe tiqah...lgpun msa tu curious, psal dia nangis mlm tu..xtaw nape,,dia xdpt cite...tu aku nk jmpe dia tnya cmne...

malangnya, spanjang hari tu aku bertahan jgak lah wlaupun dmam dtg balik. dia bkn dmam biasa ouh, dmam yg makan abis urat saraf aku.erkk..(ngeri gler) tp aku stay gak lah smpai ke ptg nya. nk mintak half day, tebal dah mka ni. hadoi lgpun msa tu tiqah xcite lg probs dia..kitaorg rehat pukul 2 ptg. bayangkan lah,dri kul 830 smpai ke pukul 2...aku xmakan papepun lg! smpat minum air je..huwuwu,,minum milo je..tu pun xabes! arghh..tp ptg tu aku memanggg xlarat sgt dah. bdan pun da menggigil..xtahan. rsa nak balik umah time tu jgak! tp bru kul 430...rsa nk nanges pun ade. tu la,,xdgr ckp mak...mak ckp jgn p keje...aku p jgak...skrg, rasakan lah! isk3..:'(

aku trus msj mak, "mak, dayah xlrat nak balik..............." nek motor. ye la, pegang fail pun xtergenggam,,ni kan nk pgang motor skuter yg berat tuh! huwaa...pastu mak terus tfon aku..mak ckp, nnt mak dtg amek...huhu alhmdulillah. akhirnya waktu balik tu, ayah aku bwak balik motor skuter aku, kakak sdara n mak nek keta ngn aku..huwu, pastu kitaorg g amek kakak aku yg keje kt uia tu plak..

hari ni hari ke-5 dah aku xg keje...hwaaa,.bile tah nk btul2 sihat ni...ya Allah...sbar je la..(~_~)

Thursday, June 14, 2012

Afiya :)

bismillahirrahmanirrahim..

heee...we meet againn! yeahh..haha..sjak 2 menjak ni rumah aku jd riuh rendah kot dgn adanya afiya..hahaha hadoi....mcm2, bnyk cakap btul.smpai kdang aku pun xterlayan dia...mak aku rjin la lyan gak....dia panggil mak aku "nek yah"...singkatan from my mom's name ; nasriyah :) tp dia panggil aku, "kakak" plak..haha..adoi, = =' ptutnya pnggil mkcik lah kann dah mak aku dia panggil nek.ceh..agaknya mak aku pkai tudung lbuh tu dia pnggil nek...kakak sulong aku yg pkai tdung labuh *bulat* tu pun dia panggil nek....hahaha sbo je lah! mcm2..


waktu jalan2 di rumah sdaraku di putrajaya, tudung tu sampai terkeluar dah dek main punya pasal..

tp siyes, ptg smlm...msa aku ajak dia tdo..*sbb pnat da layan dia* mula2 dia xnk,,dia ckp nk tdo kt luar....*ruang tamu* tp aku ckp lah, kt luar xde sape2...tdo je lah dlm blik ni...kak dyah ade..huuhu pastu dia nk kuar gak, xpela,.,aku bg je la..xlame pastu..dia ckp kt luar pintu blik aku..."kakak2..." adoi..nape plak nye?..rupenye nk tdo bilik aku.. *plak*

aku pun bwak msuk la dia pastu suh dia tdo trus...b4 dia tdo tu,,dia ckp nk pinjam jam...jam tdo..hehe...pastu aku ckp..amek lah,pinjam je taw...*sbb tu kakak aku pnye* jam frog kaler ijau mcm comel jgak lah..then dia trus letak jam tu dlm slimut pastu trus tdooo. xgerak2 dah....erkk, i mean, xpusing sana sini, mcm mata xnk pejam ke..aku pelik gile ouh,, ishh bdak ni btul ke dah tdo....?? trus lelap kot! >_<

aku cm wonder,,haih biar btul bdak nih..lps da dpt jam tu bdan dia trus mngiring ke kanan pstu xgerak2 dah.....smpaiii la dia bngun...bdan dia still mcm tu..mmg aku xpenah lahh kan nk tdoo statikk mcm tuh..haha pergh,,dak tu bru 3 tahun kot...

penah skali aku kje kt taska n tadika..ada time tdo taw...jd aku kna pastikan sume bdak2 tu tdo....mcm biasa lah, wlaupun pg tu sharian wat aktiviti,,bile time ptg tu...dorg lame jgak lah bru dpt lelap mata. herm maybe ada kwan kot kt sblah mnyebelah..*tu yg asek igt nk maen je*.

tp malam td pun afiya xnk balik uma dia, dia nk tdo kt uma nek yah gak...pastu mlm td pun sma jgak lah..kjap nk tdo kt luar lah, apa lah...pastu dtg balik..msuk2 bilik je, trus dia ckp.."afiya nk tdo ats katil.." pastu dia trus nek, tdo mngiring, xckp apaa dah, senyap...bdan pun xgerak2 dah..ak tdo kt sblah dia pun,,pelik..haih....bdak ni....= =' taw2 da tdo....zzzz

siyesss...aku xpenah tgk dak cm dia lg....huhu

smlm aku text ngn kwan aku, esha..<3 last msj dia ckp..."ameen...take care too nurul ;) nite..sweet baby dream ;) hehe "

msa tu sblh aku mmg ada "baby" yg tgh tdo nyenyak dah...*afiya lahh* yup, sweet baby dream mcm afiya....:) aku cma mnumpang sweet dream's baby...haha da tdo sblh baby kann...alang2, tmpang lah skali mimpi nya...mimpi seorang bayi....msti pnuh kseronokan, kbahagiaan dan hrapan...yg lbih baik pd hari esok..:)

insyaAllah...aminn..

***

esoknya aku tbangun....herm, mimpi mlm td mmg best pun....ntah la, tetiba termimpi pasal seorang kawan lama aku ni....dlm mimpi tu pelik pun ada, pejadahnya plak la aku duk speaking arab dgn dia...hahaha sengal! ;D xkan lah sbb si afiya tu ada mka iras arab dek ayah dia pakistan smpai effect bahasa arab dlm mimpi??! pelik tol !! haha yg xleh blah nya aku pakai celak n make up sket kot..haih,,mmg rare lah kann. sbo je lahh -__-

Wednesday, June 13, 2012

New Month

bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah... hehe bulan baru lah sgt kann.da tgh2 bulan jun kot!hehe bru nk update..haha...siyes, susah ouh nk update..sbb laptop xok sgt...ntah tetiba je xleh bkak gmail...n xleh sign in blogger...huuwuwu = ='

syukur,alhamdulillah....akhirnya...aku xjadi keje dkt merlimau,melaka. herm...xjd la nk belek2 anak2 ayam kt sanaa tu.isk3...tp xpelah, anak2 ayam kt umah ni pun ngah membesar.ada dlm 30 ekor je..comell sgt.tp bau nya agak kureng sket lahh.haha

last aku keje kt kedai kek 31 mei ari tu... my sis birthdayy..smpat la mnconteng kek wat kali terakhir kt sana..haha..sronok sgt keje ctu...huhu..

then awal jun ari tu start 4th...aku mula kje kt zoo negara malaysia.alhamdulillah...bru aku taw...zoo negara tu under NGO..ptut la byaran msuk dia agak mahal....huhu best keje sna..siyes relax..haha.yg paling bestnya dpt kawan baru! atiqah namanya. sukaa sgt dia! kitaorg mcm bnyk persamaan...yg paling aku suka, bile dia pun gila2 minat adventure! sukan lasak sume...aktiviti ekstrem. :D mcm lia jebat...i miss her..huu xsangka dpt kwan ngn atiqah n jmpe dia kt zoo ni...

then weekendnya, kitaorg g trip ke bukit tabur ! seronokk sgt! alhamdulillah........dlm group tu ada la lbih kurang 19 org yg g...hehe..tp banyak jgak group2 lain yg turut sama mendaki bukit tabur tu...huhu weekend kann..mmg ramai jgak lah.kreta pun berderet je...kt tepi2 jalan..huhu

lpas sekian lama xmendaki,akhirnya aku rsa sangaaaat penat bile hiking kt bukit tabur tu. rock climbing, abseiling, repelling...sume ada msa trekking kt tabur tu! hadoi...= =' sgt bahaya jgak lah...sbnrnya.tp ade kwan aku ckp, antara bukit tabur ngn bukit kapur....bukit kapur lagi bahaya! huhuhu...dia penah tgk ada ada org smpai bdarah2 sbb tjatuh/terkena batu tajam kt bukit kapur tu msa pnjat..huhu...dia pun xberani nk g...penah g tp dia patah balik...sbb tgk tlalu bahaya...huuu >_<

papepun, syukur sumenya selamat smpai ke garisan permulaan balik......setelah mengharungi penat lelah, mcm nk pengsan pun ade gak,,siyess xlaratt sgt..tp alhamdulillah,,smpai gak akhirnya..berjaya!! we did it~~ we did it~~! we did it~~!! *lagu wonderpet*

kt zoo negara ni pun aku keje part time je...dr kul 830 pg-530 ptg...smlm aku da rsa xsdap bdan, rsa penat, lemah je...batuk2,slesema, skit tekak, xslera mkn...nsib baik pagi tu jga kt taman rama2 je....so,xlah penat sgt berdiri mcm slalu..juz tggu org dtg je...as ticket checker...huhu tp duduk2 tu pun rsa xlarat sgt..pastu ada auntie tu advice, suh amek half day...aku igt xleh amek...rupenya boleh...syukur lah...trus aku msj kak zai gtaw dia...then kul 12.30 balik..smpai umah dlm kul 1.30 trus pengsan smpai ke maghrib...nsib baik lah aku ABC...bdan pun rsa panas sgt..mcm2 mimpi aku mimpi...= =' smpai penat dah nk mimpi mcm2 mimpi yg mengarut2 tu...aku pun xphm apa yg aku mimpi tu...haih,,today, better sket lah than smlam..doakan aku ea..

ni la kesannya,bile da nek bukit tabur tu...klo korg xcya g lah try plak!haha...rmai kot yg dmam n sengal2 badann sume..huuhu..sbo je lah....


Tuesday, May 29, 2012

Hukum Jual Kucing - Ustaz Azhar Idrus



Alhamdulillah....seronoknye ceramah ustaz ni....cara penyampaian yang santai tp objektif untuk menyampaikan ilmu tercapai! =D

# kucing utk orang islam, anjing utk orang kafir (bukan islam)

hehe..ska3!

Hukum Buka Kedai Alat Muzik - Ustaz Azhar Idrus



subhanallah...

muzik xsalah pun, tp yang salah orang yang memainkan muzik/ mendengar muzik apabila mereka lalai dari mengerjakan perintah Allah SWT.

contoh : azan dah kedengaran, tp kita masih mendengar lagu2..dan lengah dari mengerjakan solat tanpa ada urusan apa2 yg lain.

astagfirullahal'azim..

Saya xnak bertunang ! :P

Assalamu'alaykum semua :)



Alhamdulillah, syukur bile dgr ceramah uai pasal ni.

kalo bleh, aku xnk tunang. hoho sbb tgk org skrg masa tunang nk kena hantar barang hantaran lah, masa nak nikah nanti bawak lagi barang hantaran, adoyai, kosting kot ! tu belum masuk kos lain2..haih, baik duit beli barang2 hantaran tu sume simpan beli barang2 utk umah ke, xpun bayar duit sewa ke (kalo umah kena sewa) xpun bayar duit keta/motor ke..n lain2 lagi lah..banyak lagi keperluan lain..hermm..4 me, barang hantaran tu cukup lah bg masa waktu nikah nnt je. masa tunang, cincin tanda je pun da cukup. :) klo leh, msa dtg rombongan tu ckup keluarga je tau..sdara mara kalo leh taw tarikh nikah pun da ok. herm, ni juz pendapat peribadi aku je..bukan ape, sbb aku tgk skrg ni...ramai sgt yg seolah 'membuang' duit. perkara yg boleh diringkaskan dia p buat se'grand' yang boleh.  yaa. saya tahu, tunang sekali je dlm seumur hidup (klo blh) . tp perlu ke sampai ada pelamin? ok, bg saya itu adalah tidak perlu. klo anda rsa ia adalah sgt perlu. teruskan. :)

kdang2 aku tgk org tunang, dia punya persiapan sebijik mcm hari kawin dia. ya Allah..betapa membazirnya duit tuu. tunang je kot baru. tu pun atas pagar je, kna usaha dan doa banyak2 supaya jd nikah sama2. kalo xjd?? xrsa duit banyak terbuang ke? = =' duit sewa khemah, duit makan minum tetamu yg dtg msa tunang tuu..kos barang2 hantaran berdulang2...haihh. aku xnakk tunang dgn cara mcm tu. :'(

bg yg telah dan sedang bertunang, alhamdulillah. tahniah. ia ibarat sebelah kaki telah melangkah ke alam perkahwinan. segala tanggungjawab dan persiapan semua telah terpikul di bahu anda dalam menyiapkan segala2nya dari aspek fizikal (pakaian, makan minum, tempat, diri) dan rohani (sikap, iman, amal) sebelum tiba hari yg bersejarah - nikah dan sehidup semati. semoga segala urusan dan perjalanan sehingga pada tarikh nikah berjalan lancar. :)  jangan xnak kwin plak . aippp!


kahwinkan segera ya. bukan tunang :P

sweet sgt kata2 ustaz azhar idrus ni. betul jgak apa dia kata. rezeki di tangan Allah bukan di tangan manusia. :) huu..kalo org tu aku xkenal, elok lah femly dia g merisik tanya aku da ada 'orang' ke belum :P (tp xmungkin la org yg aku xknal nk merisik kann.haha) kalo xde (da cnfirm xde, sbb xde org masuk meminang lg -___- ) dan aku bersetuju dgn pinangan tu, hah, blh la discuss trus then wat preparation utk nikah & kenduri je nnt..haa..kan simple..ye tak? hahaha :) hope preparation nye xde lah smpai makan masa smpai bertahun2..sederhana sudah, xperlu nk wat grand la...simple as possible...yg penting berkat dan dpt restu mak ayah...amin. *ada sorg kakak ni aku knal (india) dia ckp, tempoh pertunangan dia dlm 2 bulan je.. :O wahh, terkejut aku dgr. tp, bgus la.lebih cpat lg baik kan..sbb masa tunang tu kan hanya utk berkenalan dan buat persiapan kawin. haihh darah manis . org ckp, bnyk dugaan msa tunang ni. hermm dugaan? yup, betul aku rsa. dugaan hati dan perasaan. akan hebat melanda. huhu -___-

sweet

sedangkan org dah kawin boleh bercerai inikan bertunang kan..bahaya tol. haizz. apa2pun biarlah kalo da tunang tu teruskan je lah dgn kawin. insyaAllah, ia adalah pilihan yg terbaik buatmu. nobody is perfect. nak mencari yang terlalu sempurna di mata pun xkan dapat. klo ada dan jmpa pun,,persoalan lain akan timbul.. adakah kita ni sudah sempurna utk mendapatkannya? sempurna dari segala sifat yg kurang. luar dan dalam..seperti dia?...tp mustahil ada manusia yg perfect mcm tu kann.

herm, aku xsempurna..tp biarlah dia yang sempurnakan hidupku...:) sama2 saling menyempurnakan..^^ mcm puzzle~


Ok, sebut pasal puzzle...aku ada bnde nk citerr..haha..tp dlm entry lain lahh ye. kbai, assalamualaykum ! :D


Tuesday, May 8, 2012

Jalan Dakwah-Alarm Me



bismillahirrahmanirrahim..

wahhh..lamenye xdgr lagu ni...........isk3 rinduu.1st time aku dgr lagu ni msa aku f5 kot kalo xsilap...terdengar dkt friendster sorg member ni. xkenal pun dia sbnarnye. dr skolah mane tah. ntah cmne leh bkak page dia xtau la. aku jatuh cinta terus dgn lagu tu bile dgr. kt fs dlu kan leh dgr lagu direct bile kite bkak page/profile dia..huhu lame dah..xdgr lagu ni. yang aku paling suka lirik dia dkt part*

# di dalam sedih dan ketawa,
di dalam susah dan mewah,
tetap teguh iman dan taqwa #

# sehati sejiwa,
dulu kini selamanya,
walau apa yang melanda,
hadapi bersama #

# ya Allah ya rabbi,
teguhkan iman kami,
moga tabah hati tak berbelah bagi #

setiap lirik dia tu, ya Allah...Allah je tau perasaan aku atas setiap peristiwa yang telah berlaku mcm mana.......subhanallah...(~_~)


Mirwana - Permataku (lyrics)



bismillahirrahmanirrahim..

lagu ni starting dia dah menyentuh hati aku dlu. xsilap jmpe kt friendster lagu ni dlu. 1st time dgr rsa terbuai2 je...yela kan, ade malam, ade angin, ade awan..ade bayu.....yang menenangkan fikiran. tambah2 bile hayati lirik dia.. : )


Monday, May 7, 2012

Istikharah yang betul

bismillahirrahmanirrahim..

juz wanna share this pic. i got it from dr.cinta punye blog~ sgt berguna..selamat beramal! : )





Sunday, May 6, 2012

Terpaksa & Hikmah

bismillahirrahmanirrahim..

Bertudunglah walau TERPAKSA. Solatlah walau TERPAKSA. Puasalah walau TERPAKSA. Kerana kewajipan itu memang kadangkala sifatnya terpaksa.

Dari keterpaksaan itu, perlahan2 kita akan menemukan hikmah dan akhirnya hati kita menjadi ikhlas keranaNya.

Kalau nak tunggu ikhlas, sampai bila nak tunggu baru nak beribadah?

Hidayah perlu dicari, bukan tunggu. Macam makanan, kalau tak suap, ia tak masuk ke dalam mulut. 


-Ustaz Azhar Idrus-

Saturday, April 28, 2012

Kerajaan Takde Hak Halang Rakyat Berjalan




Israel Akan Hancur...

bismillahirrahmanirrahim..




Pengakuan: "Israel Hancur Jika jemaah Solat Subuh Sebanyak Solat Jumat"


Seorang ulama besar Pakistan, Syaikh Maulana Tariq Jamil menyampaikan pengalaman da'wahnya ketika pergi da'wah di negeri Jordania. ketika di Jordania Beliau pergi ke daerah sempadan Jordania-Israel.


Sampai di daerah sempadan, ketika rombongannya Syeikh Maulana Tariq Jamil selesai menunaikan solat subuh disalah satu masjid di dekat perbatasan, tiba-tiba seorang tentara Israel dari luar melihat kearah dalam Masjid.


Setelah melihat sebentar lalu tentara Israel itu langsung pergi. Maka Syaikh Maulana Tariq Jamil menghampiri tentara Israel itu dan bertanya apa yang dia tadi lakukan.


"Saya hanya ingin melihat berapa jumlah orang Islam yang hadir solat subuh di Masjid,"kata tentara Israel itu. Syeikh Maulana Tariq Jamil sambil kehairanan bertanya "kenapa?"


Dia pun menjawab "di dalam kitab kami ada tertulis "Jika diseluruh dunia jumlah orang Islam yang hadir untuk solat subuh berjemaah di masjid sama banyak dengan jumlah jemaah solat Jumaat, maka saat itu Israel akan hancur."


Tetapi ketika tadi saya lihat di masjid jumlah orang Islam yang datang untuk solat subuh berjemaah masih sedikit, maka hati saya tenang, karena umat Islam pasti tidak boleh kalahkan kami."Mendengar kata-kata ini Syeikh Maulana Tariq Jamil sangat kehairanan.


Seperti mana sudah ketahui bahwa solat subuh adalah solat yang paling sulit ditunaikan, karena subuh adalah saat masih gelap, dingin dan saat orang-orang sedang tidur. Jika mana solat subuh boleh ditunaikan maka solat lainnya pastilah akan mudah ditunaikan.


Sebahagian besar umat Islam tidak mengetahui pengakuan tentara Israel ini, bahawasanya Israel akan hancur jika jemaah solat subuhnya umat Islam yang hadir sebanyak solat Jumaat.


Orang Yahudi selalu berusaha dengan berbagai cara supaya umat Islam dapat meninggalkan Solat 5 waktunya. Kerana orang Yahudi faham jika mana Orang Islam meninggalkan solat fardhunya maka ALLAH SWT pasti tidak akan menolong umat Islam.


p/s: Sedarkah anda, kita sanggup bangun untuk menonton perlawanan bola sepak dipagi hari, tetapi Yahudi juga bangun untuk melihat 'kita'..!


Selamat malam dan jangan lupa bangun awal untuk solat subuh esok..:)


# copy & share #

Tuesday, April 24, 2012

Kolam Air Panas

bismillahirrahmanirrahim..

Assalamu'alaykum semua ! hoho..best3...sbb dapat g kolam air panas kat area selayang ni. hehe..seronok..ape yang seronok? seronok sbb dapat berendam dan berenang ! hahaha...hee beza tau berenang dkt kolam air panas dgn swimming pool/air sejuk..haha nak rsa perbezaannya? rasalah sendiri ! :P

dekat kolam air panas tu ada 3 kolam yang utama. 1st- ok la, blh masuk berendam, berenang, celup kaki sume. walaupun dia ade letak papan kenyataan yang menyatakan xboleh masuk tp boleh jee. sbb mmg dari dlu kolam tu mmg ramai org masuk berendam. sblum papan tu wujud lagi tau. haha jhatnye aku.


2nd-kolam ni kan ade bubbles lagi tuu.blh nampak.air dia sgt jernih. perghh, mmg aku xpenah la nak menyiram badan aku dgn air kt kolam tu..haha ntah biler aku nk try, xtau la.sbb panass sgt. kolam ni kecik sket drpd kolam pertama tu. 3rd- haaa...kolam ni paling besarr. hoho...selalu lepas aku berenang kat kolam 1st tu jenjalan jap dkt batu2 pastu mesti mandi/merasa kat kolam 3rd ni. ramai jgak org kt ctu. panas mmg panas, tp mmg syok lah.

semalam, lepas jenjalan kt batu2 tu aku ternampak lah ade satu paip ni bocor which is dari kolam 3rd ni lah. pastu aku rsa lah air dia dgn tangan aku. sebelah kolam 3rd tu ada lg satu kolam, kolam tu mmg paling kecik lah antara semua kolam yg ade kt ctu. ada auntie cina ni dia duk berendam kt kolam tu..bile tgk aku duk rsa air tu tetibe dia simbah segayong air kat aku dari kolam 3rd tu..pergh! hahaha jhat ! pastu dia ckp "try lah masuk kolam ni" pastu dia simbah lagi air kt bdan aku. huh....aku xpenah msuk kolam tu sbb tau mmg air dia panas gile la daripada kolam 1st tu..

lepas duk sembang2 ngn dia, smpai dia ngn kawan dia pun wat demo kat aku cara2 nak msuk kolam kecik tu, akhirnya aku masuk lah..tp xsmpai habis lagi bdan aku, aku da bangun.haha..huhh,xtahan ooo.. pastu aku try lagi, akhirnya berjaya jgak..auntie tu ckp, xleh lama2 nnt bdan 'masak'. hahah..agak2 xtahan dah, aku terus bangun selepas berjaya msuk dlm kolam kecik tuu. haha..alhamdullillah, legaa..pergh, mmg syok lah..msa aku msuk dlm kolam tu dan relax jap dlm tu, uncle n auntie2 yg duk sekitar tu riuh rendah sbb tgk aku berjaya masuk..hahaha...1st time kott. mmg xsmua la aku tgk berani duk dlm kolam tu..hehe..yg btul2 nak dan biasa dah je salu masuk.huuhu :)

dlu aku tgk mak aku masuk dlm kolam tu, skrg mak aku ckp..dia xleh da nk msuk dlm tu..xtahan.hehe pastu xlama kemudian, adik laki aku plak masuk...mgkin tcabar kot bile tgk aku dpt msuk..haha  terbaiklahh! relax je aku tgk dia msuk, xmcm aku td..hoho tp mmg kena tenang pun  kalo nk msuk ctu..sbb kalo x, dia rsa lain. bdan leh terkejut kot. hehe

kesimpulannya, kalo ade msa g lah jenjalan mandi kat kolam air panas bsama keluarga ! haha have fun bebeh ! =D



Friday, April 20, 2012

Tok Ayahku..

bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaykum semua! hoho ok, let's continue..about my late grandpa.huhu dia sgt suke kentang KFC! herm, ade skali tu aku xtau plak dia xmkn cheese. so aku beli la cheese potato besar..huhu tgk2 dia bukan yg ni..huu rupenye kentang yg biasa tu je yg dia nk makan...hermm, kena la beli yang lain plak..tp yg dah terbeli tu mmg rezeki aku lah kan...haha

then, masa aku dapat keje kt hulu langat, bila mak abah nk hantar aku balik, mesti dia akan ikut...lagipun sejak beberapa thn tu atok ngn mak tok aku belah mak mmg stay kt umah abah aku..dorg da xmo balik stay kt kedah dah..katanya kat umah abah ni lagi seronok..sbb anak2 mak dan abah ramai, semua ada kt rumah..so xsunyi..lagi pula, abah plak ada beli ikan2 yg cumel2, then ada tempat jogging plak dlm rumah...ada masa2 tertentu..mak tok ska nak naik tempat track jogging tu...dgn kadar kelajuan yg minima...jalan2..huhu alhamdulillah seronok bila nenek dan atok belah abah ada kt rumah...tp skrg dua2 dah xde...dua2 dah meninggal dunia dalam rumah abah ni....:'(

mak tok meninggal msa jun 2008...msa tu aku da msuk f6 dkt smk darul ehsan..dkat la jgak dgn rumah..stngah tahun lepas abis spm tu aku habiskan duk umah je..g kelas memandu kereta dan motor, amik lesen...keje aku hari2 bawak kereta, berlatih gear 1-5..haha seronok sgt...setiap seorang dari ahli keluarga aku sume da pernah naik sengsorang dgn aku..huu...paling banyak kali naik dgn aku ofkos la tok ayah..hehe..sbb dia kan suka g jenjalan...

ade skali tu yg aku xleh lupe...ade 1 port ni bukit dia tinggi sangat...curam menjunam ke bawah kalo dari jalan atas nak turun ke bawah..pastu aku bawak la atok aku ni...teman...n nak mintak dia komen skali la mcm mane aku drive kereta n etc..tp biasa lah kan kawasan bukit...so bile kt kmuncak dia kne stop, tarik handbrake, tgk kiri kanan, ade kereta/lori lalu x..kalo dah clear baru lah belok ke kiri atau kanan..kiri g laluan ke taman jasa utama, kanan plak belok ke jalan sekolah aku..hoho..masa tu ann, atok aku punya lah cuak...haha..sbb takut kereta yg aku ngah bawak ni menjunam ke bawah dek sbb bukit dia yg cerun tu..hu....

tp, alhmdulillah semuanya selamat.....selepas kereta tu berjaya jugak melepasi jalan tinggi tu.. ade jgak la dia macam nk turun balik ke bawah...tp, aku berusaha jgk utk naik kt atas..huuhu. lega, selamat. :P

pastu,.atok aku bgtau lagi..."len kali kita xyah lalu sini dah la..." hik2.."ok2, xlalu dah kalo naik ngn tok yah.." :P sian atok aku...mmg takut sgt msa tu..huuuhu mcm jhat plak aku ni kan..bwak atok aku g ctu..hoho...tp mmg sesape yg naik kereta ngn aku, tu lah tempat favourite aku..hoho (semata2 nak cekap bawak kt bahagian bukit msa test JPJ nnt je....haha)

semua tu tinggal kenangan je skrg..huu..smga roh atok,nenek dan semua umat islam yg telah pergi tergolong dalam golongan orang2 yang soleh....aminn....alfatihah..:')

Sunday, April 15, 2012

Tok Ayah

bismillahirrahmanirrahim..

15 april 2012...herm, ari ni besday atok aku. atok aku belah ayah. tp dia da xde..telah kembali pada Pencipta pada hari raya ke-2 tahun lepas. i miss him...alfatihah..:')

terkenang balik kenangan bersama dia.mcm2..apa yg aku tahu atok aku ni mmg ska sgt dengan hidupan liar..dia sangat teruja bile dapat tgk national geographic. dlu selalu bg dia tgk kat youtube pasal citer hidupan liar tu. msa aku kecik2 dlu, selalu dia bawak g zoo negara. yang aku tahu, tu la tempat yang paling suka nak pergi.dia suka sangat tgk binatang liar..happy betul dia..:) aku lagi happy sbb masa tu bdak2 kan, mmg exciting la. tambah2 bile dapat makan free. atok aku belanja. dalam zoo negara kan ada KFC..hehe.

time bg dia tgk kat youtube tu, kdg2 ulang citer yang sama pun xpe..kalo da xjmpe cter hidupan liar yang lain la.

atok aku ni ska g jenjalan..dia pandai speaking, teror english, teror math. dia sangat suka nak bersembang dengan orang puteh. sbb nk improve english dia. masa aku form3, start skola biasa dekat ngn umah, masa dia dtg kL, kalo time aku rajin, aku mesti amek peluang belajar dgn dia. (haha, time malas main teka teki je la ngn dia) . belajar math modern dgn dia smpai f4 kut. kalo addmath dia xajar la. sbb dia ckp, masa dia belajar dlu, xde pun subjek addmath tu. kalo ade, insyaAllah dia boleh ajar aku..sbb dia mmg ska math! tp kdang2 je la aku belajar dgn dia, sbb aku xska math dlu. belajar pun sbb nak buat keje skolah.haha :P pernah ada skali tu atok aku gadoh ngn ayah aku sbb 1 soalan math ni. huhu..

mmg xleh lupe la.smpai aku merajuk.masuk bilik,xnak belajar dah. yelah, geram+pening bile tgk anak beranak bergadoh plak. last2 jawapan ayah aku la yg betul..herm..mungkin atok aku tersilap sket kot.huhu soalan zaman skrg ni kan da banyak beza drpd zaman dlu..ayah aku tau la serba sdikit.

english plak, dia ade kamus khas dia sndiri. bukan kamus bm-bi, bi-bm tp bi-bi. pergh..huuhu masa aku skola dlu selalu kena wat karangan bi ngn atok aku. hahaha grammar aku mmg tunggang langgang la.xyah citer. slalu je kna komenn ngn atok aku..tp aku xamek pengajaran pun. lepak gile la study.hadoyai!

# to be continue...